Tegneserien det var umulig å filmatisere

Her er traileren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): New York City, 1985. Den kalde krigen er på frysepunktet i en alternativ verden uten Gorbatsjov og Glasnost. Andre generasjon superhelter, som var de reneste popstjernene på sekstitallet, er enten pensjonert eller innrullert i den amerikanske hæren. Deres borgervernvirksomhet er forbudt av myndighetene.

Så utsettes en av dem for et drap - og de gjenlevende nøster opp en historie som ender med en hendelse i verdensbyen, så katastrofal at den ville fått 11. september til å blekne.

Tegneserieromanen «Watchmen» var noe av det mest komplekse og ambisiøse sjangeren hadde sett, da den kom i tolv månedlige hefter fra 1986 til 1987. Den sanket priser, ble gjennombruddet til forfatter Alan Moore («From Hell», «V for Vendetta») og er siden kanonisert av Time Magazine som en av de 100 beste amerikanske romanene etter 1923.

Tre timer lang

Å lage film av serien, med sine sprang i tid og rom og mange sammenvevde fortellinger, har lenge vært ansett som en umulighet.

Regissør Zack Snyder har gjort det likevel. Filmen kommer på kino neste år - i dag kan vi vise deg traileren.

Den starter med scenen der Jon Osterman blir fanget i atomreaktoren og muteres til superhelten Dr. Manhattan, en hendelse som skal gi USA et strategisk overtak over kommunistene og eskalere den kalde krigen, og fortsetter med flere sekvenser som er lett gjenkjennelige for den som har lest serien.

Ryktene summer om at selve filmen en nesten tre timer lang affære, selv om flere figurer og plotelementer er fjernet. Patrick Wilson, som spiller «Watchmen»-universets alternative Batman - Nite Owl, Nattugla - beroliger imidlertid fansen med at regissøren har vært tro mot tegneserien både i stemning og visuelt inntrykk.

MASKERTE HELTER: Jeffrey Dean Morgan spiller Edward Blake, også kjent som The Comedian. Foto:  United International Pictures/Filmweb
MASKERTE HELTER: Jeffrey Dean Morgan spiller Edward Blake, også kjent som The Comedian. Foto: United International Pictures/Filmweb Vis mer

Og ingen produsent eller investor har fått gjennomslag for noen happy ending.

- Ha! Hadde du visst hvor mye Zack tror på dette prosjektet, hadde du aldri trodd på at han ville fravike tegneserieromanen så mye, sier Wilson til MTV.

Sammenlikner med «Goodfellas»

Regissøren har da også vist før at han kan lage film av utradisjonelle tegneserier. Det var han som lagde fjorårets «300», basert på Frank Millers fantasi rundt slaget mellom perserne og spartanerne ved Thermopylene i år 480 før Kristus.

Filmbloggeren Geoff Boucher i Los Angeles Times har besøkt settet og sier det slik:

- Alt jeg så, tyder på at «Watchmen» kommer til å gjøre det samme for filmer basert på tegneserier, som «Goodfellas» gjorde for mafiafilm. Hvilket er å introdusere et komplekst, gripende mesterverk som endrer hele sjangeren.

Hva tror du? Blir «Watchmen»-filmen bra?

Tegneserien det var umulig å filmatisere
MASKERTE HELTER: Jackie Earle Haley som Walter Kovacs, med skjult identitet som kriminalitetsbekjemperen Rorschach.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer