Tegneseriens dronning

Boka om antihelten Smørbukk er en nærmere 200 siders hyllest både til tjukken fra bygdene og Solveig Muren Sanden.

TEGNESERIE: Norge har en stor og frodig produksjon av julehefter der utgivere som Norsk barneblad og Fonna Forlag har dominert nynorsksida.

Det er først i nyere tid at bokmålsfolket har gjort en tilsvarende suksess i sjangeren som er så unik for steinrøysa.

Boka om antihelten Smørbukk er en nærmere 200 siders hyllest både til tjukken fra bygdene og Solveig Muren Sanden, hans til nå viktigste tegner. Den er vakkert utstyrt, har fine introduksjoner og interessante presentasjoner av alle de som har vært med på å skape denne urnorske, klossete guttungen fra brattbygdene. Boka er redigert av Haakon W. Isachsen og Olav Norheim.

Dette kan kanskje være starten på en serie med Muren Sandens tegninger i både Norsk Barneblad og Tuss og Troll og hennes utallige bokomslag og illustrasjoner gjennom åra. Hun har en svært lang fartstid bak seg, 90 år som hun er og med en debut i Norsk Barneblad fjorten år gammel. Hennes inspirasjonskilder har vært Theodor Kittelsen og Henrik Sørensen.


Tintin
Smørbukks univers ble skapt tidlig og var rett og slett ment som en form for en norsk Tintin av daværende sjefredaktør og leder av Norsk Barneblad, Andreas Haavoll i 1938.

Denne norske Tintinvarianten skulle bli Smørbukk fra folkeeventyret. Den tjukke guttungen fra bygdene rakk fort å bli en suksess i et marked av jule- og vårhefter.

Solveig Muren Sanden overtok tegneserien i 1959 etter sin debut i barnebladet i 1957, og det første Smørbukkheftet hennes kom året etter. Hun overtok en suksess og videreførte suksessen innenfor de tradisjonene som var etablert. Muren Sansens strek passet ypperlig til den smule nasjonalromantikk de nynorske barnebladene representerte. Hennes fortjeneste var, i tillegg til hennes store tegnetalent, at hun fornyet Smørbukkfiguren om og om igjen og plasserte ham i samtida.


Beatles

Historiene i denne boka starter altså med Muren Sandens aller første, som ble utgitt i 1960. Her er Bygde-Norge på sitt mest arkaiske. Vi møter nabogutten Trond, storesøster Bjørg, de strenge, men rettferdige foreldrene, alle dyra på gården, lærere og ikke minst kulturkonsulent Bergh i seinere historier.

ERFAREN: Smørbukk-tegner Solveig Muren Sanden har en svært lang fartstid bak seg, 90 år som hun er og med en debut i Norsk Barneblad fjorten år gammel. Foto: TOM MARTINSEN
ERFAREN: Smørbukk-tegner Solveig Muren Sanden har en svært lang fartstid bak seg, 90 år som hun er og med en debut i Norsk Barneblad fjorten år gammel. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

Bokas siste historie er fra 1965. Da er fjernsynet på plass, Beatles på skjermen og juletresalget går i boks. Dermed følger Bygde-Norge den moderne tid takket være damen fra Vrådal.

Tegneseriens dronning