- KOM IGJEN: Frode Øverli, en av Norges beste serietegnere, oppfordrer leserne til å delta i Dagbladets tegneseriekonkurrans. Foto: NTB Scanpix
- KOM IGJEN: Frode Øverli, en av Norges beste serietegnere, oppfordrer leserne til å delta i Dagbladets tegneseriekonkurrans. Foto: NTB ScanpixVis mer

­

- Tegneserier handler om timing og en god historie

«Pondus»-tegner Frode Øverli vet hva han snakker om.

Frode Øverli er er blant landets mest leste og mest populære tegneserieskapere. Gjennom 20 år er Pondus og Jokke blitt en del av hverdagen til veldig mange nordmenn.

Nå kan det bli du som lager den neste «Pondus», «Lunch» eller «Nemi».

- Timing må til

- Det handler om å formidle. Skal du lage en tegneseriestripe, må du ha en historie å fortelle. Det som skal formidles er kanskje viktigere enn selve streken. Handlingen er er ofte av mer betydning enn selve tegningen, sier Frode Øverli.

En annet stikkord for å lykkes, er timing.

- Skal en stripe fenger og slå, må den ha snert og timing. Den må treffe, sier Øverli som gjerne sammenlikner en stripe med en rockelåt med et par vers og et refreng: kort og effektivt.

Norsk dominans

Hvert år inviterer Dagbladet leserne til tegneseriekonkurranse, der vi - sammen med flere av landets ledende serietegnere - oppfordrer til å ta pennen fatt og fortelle en kort historie i tekst og bilder.

Innleveringsfristen for årets tegneseriekonkurranse er 15. september.

- Kom igjen, oppfordrer Frode Øverli: - Da jeg begynte for 20 år siden, var det gamle amerikanske travere som dominerte tegneserielandskapet i norske aviser. Nå er det norske striper som har overtatt.

PLASS TIL FLERE: Tegnerne Lise Myhre (Nemi) og Frode Øverli (Pondus) ønsker nye tegneserier og talenter velkommen. Foto: John T. Pedersenb
PLASS TIL FLERE: Tegnerne Lise Myhre (Nemi) og Frode Øverli (Pondus) ønsker nye tegneserier og talenter velkommen. Foto: John T. Pedersenb Vis mer

Kort og effektivt

Mens forfattere har flere hundre sider å boltre seg på og kan male med bred pensel, må en serietegner formidle en historie på få ruter - mer som å skrive et ultrakort dikt med med punchline som slår.

- Det lages også mange traurige striper som ikke har noe budskap, sier Øverli.

- Et mål for meg er å lage en stripe jeg selv vil gidde å lese. Det spiller ikke noen rolle om innholdet er politiske korrekt eller ikke, sier Øverli, som debuterete i Dagbladet for 20 år siden - og som har presentert Pondus fast i avisa siden 1997.

Kom og bli med

I likhet med Frode Øverli, ble også Dagbladet et springbrett for karrieren til bl.a. Børge Lund, som hver dag gleder oss med sitt «Lunch»-univers. Begge de to oppfordrer ale som har en serietenger i mange om å ble med på konkurransen.

Slik går du fram:

Lever 15 ferdige seriestriper i avisstripeformat. Forholdet mellom høyde og bredde skal være tilsvarende stripene som trykkes i Dagbladet (ca. 1:3,2 – f.eks. 11x35 cm.)

Vinneren er...

TEGNESERIESKAPER: Børge Lund gir råd til ferske tegneserieskapere. - Gjør det og gjør det enkelt, er rådet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix 
TEGNESERIESKAPER: Børge Lund gir råd til ferske tegneserieskapere. - Gjør det og gjør det enkelt, er rådet. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix  Vis mer

Det skal også leveres en kort, skriftlig redegjørelse for seriens idé og utviklingsmuligheter. Legg ved navn, adresse, all nødvendig kontaktinformasjon og bilde av deg selv. Send inn til e-post-adressen seriekonkurranse@gmail.com.

Nærmere innsendelsesinstruks blir offentliggjort på Dagbladet.no og Facebook-gruppa Dagbladet tegneserier.

Dagbladet og Dagbladet.no forbeholder seg retten til å publisere stripene, samt navn og bilde av deltakeren underveis.

Vinneren kåres fredag 14. oktober.