DEBATT

Tegneserier til kilopris?

Skagestad setter likhetstegn mellom tegneserier og for eksempel fisk eller pølser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Odd Gunnar Skagestad har kommet med et litt overraskende innspill til et forord jeg har skrevet til fjorårets «Knoll og Tott»-julehefte. Skagestad forvandler uforbeholdent min vurdering av kvaliteten i Harold H. Knerrs seriekunst til et spørsmål om kvantitet. Han mener seriene burde inneholdt flere ruter - fordi det er plass «til overs» på sidene.

Det som for meg er en vellykket fortetning av historiene, i motsetning til uttværing, leser han som et forsøk på å snyte leserne for maksimal utnyttelse av plassen. Han hevder at hvite flater, eller luft, er til for å brukes. Jeg mener at disse flatene med tilhørende svart/hvitt-vignetter skaper et delikat og lesevennlig uttrykk og at de røper en bevissthet om virkemidlene fra seriekunstneren Knerrs side. Skagestad vet sikkert at i layout og design, både i tegneserier, aviser, magasiner og bøker, er åpne flater et velkjent virkemiddel.

Jeg leser altså årets utvalg striper, som er fra 1947- 1948, som en form for det som ofte kalles «less is more», altså at man oppnår en større effekt gjennom en viss grad av minimalisme. Eksempler på det samme fins både i litteratur, musikk og film. Skagestad tolker dette som at kunstneren og forlaget vil levere mindre for pengene. Det er omtrent det samme som å hevde at en poet bør skrive dikt som fyller ut hele sider i ei bok, eller at et musikkstykke bør inneholde flere toner slik at lytteren får større valuta for pengene. Det motsatte vil for Skagestad være en «redusert varemengde», eller som han skriver; «å snyte på vekta». Han setter altså likhetstegn mellom tegneserier og for eksempel fisk eller pølser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer