Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tegneserieteater

Frøken Makeløs sliter med karrieren. Nå har den populære tegneserieboka urpremiere som teaterstykke i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan også laste ned en liten Frøken Makeløs-film utgitt av Aschehoug. Vises i Windows Media PLayer.

Joanna Rubin Drangers svart-komiske tegneseriebøker har hatt stor suksess både i hjemlandet Sverige og her i Norge. I fjor fikk hun Illustratørprisen i Sverige for sin første tegnede voksenbok.

Nå settes «Frøken Makeløs og Karrieren» opp som skuespill på Centralteatret i Oslo. Det er en sjeldenhet at tegneserier settes opp på en scene, og stykket har urpremiere i Norge i dag.

Tegnet teater

Hovedpersonen i teaterstykket kommer inn på en prestisjetung designerskole - og møter veggen. Hun føler seg ikke vellykket nok. I teaterstykket tar prestasjonsangsten form av det skumle mørkemonsteret.

- Vi prøver ikke å være sosialrealistiske. Vi tar ting litt ut i det ekstreme, kan du si, som i tegneserien. Det er mye svart-hvitt-farger, replikkene er veldig uttalte og vi tar tak i små effekter. Som en telefonsamtale i bakgrunnen hvor du bare hører blablabla, hvis du skjønner, sier skuespiller Marte Malme.

Hun er en av fire jenter i teatergruppa Pokuspilotene, alle med bakgrunn i Drama og teaterkommunikasjon ved Høyskolen i Oslo. Foruten Malme, består firkløveret av regissør Lisa Marie Nagel og skuespillerne Marianne Kaurin og Karen Beate Wasa.

Pokuspilotene har laget stykket i samarbeid med den svenske forfatterinnen. Det er første gang en bok av henne settes opp som teaterstykke.

- Lisa var på foredrag med henne, og spurte om det gikk an å sette opp boka som teater. Hun var veldig positiv, og har gitt oss frie tøyler, samtidig som vi har hatt mailkontakt hele tiden. Forfatteren kommer på premieren i dag, forteller Malme.

Karrierejaget

I dag er det viktig å ha en jobb man kan skryte av rundt kefébordet. Og det er akkurat det boka «Frøken Makeløs og Karrieren» handler om. Mens fjorårets bok handlet om kjærlighetens lykke-jag, handler denne om tidens «å lykkes»-jag. Det utømmelige kravet om å være vellykket, pen, tøff, smart, genial, tynn, omtenksom, kreativ og så videre...

- Vi bærer alle på selvbilder som ikke passer inn i bildet av den selvsikre, lykkelige, vakre og fremgangsrike mennesket. Hvor skal vi gjøre av disse bildene? Hva skal vi gjøre når vi kjenner oss små, verdiløse eller mislykka? Gå på lynkurs i «slik får du bedre selvtillit», eller bare innse at tvil og usikkerhet er en del av det å være menneske, sa Joanna i et tidligere intervju med Dagbladet.

Vellykket karriere

Forfatterinnen av boka selv har lykkes rimelig bra med sin karriere. Hun er utdannet som industridesigner og har vært illustratør i Ekspressen.

Som nittenåring opplevde hun suksess med barneboka «Arg!», som hun og en venninne tegnet utkastet til på én kveld - og vant en barnebok-konkurranse som sikret utgivelse. Hun ga også ut barneboka «Ledsen» to år senere.

Først i fjor skulle imidlertid Dranger få suksess igjen, med sin første tegnede voksenbok. «Frøken Livredd og Kjærligheten» ble solgt i 20 000 eksemplarer i Sverige, og hadde stor suksess også I Norge. Og oppfølgeren «Frøken Makeløs og Karrieren» har altså nå nådd teatersceenen.

Tegnestilen hennes har blitt sammenlignet med den norske tegneren Iben Sandemose, mens tematikken og uttrykket har blitt satt i samme bås som tv-serien «Ally McBeal».

Hun ble i år tildelt Stora Svenska illustratörpriset fordi hun med sin «sjarm, intelligens og humor makter å skildre endringene i vår hverdag».

Les mer på sidene til Centralteatret.

Hele Norges coronakart