Tegnet opera i IKEA-ånd

Komponisten Ole Henrik Moe jr. og tegneren Steffen Kverneland har parret opera og tegneserier - og ut kom verket «Blob». Fredag får svenskene se den norske tegneserieoperaen - som kan bygges ut i beste IKEA-ånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Verket kan bygges ut og skrus sammen, fra en akt til en hel symfoni, alt etter økonomi. Derav IKEA, forklarer Ole Henrik.

Forestillingen ble første gang vist i Norge i forbindelse med tegneserieutstillingen Serinord i Astrup Fearnley-museet. Fredag åpner «Serinord» i Kungliga Biblioteket i Stockholm, og «Blob» følger med.

Komisk

- - Tegneserier og opera har mye felles, spesielt hangen til ville overdrivelser. Vi spiller på operaklisjeene «hjerte» og «smerte». Mange synes jo det blir ufrivillig komisk når hovedpersonene på scenen dør i valsetakt, flirer Ole Henrik.
- I alle fall når det blir gjort i fullt alvor. Da blir det rett og slett idiotisk, mener operasanger Tøge Talle.

I «Blob» er handlingen hentet fra traust samtidshverdag der ingen dør i valsetakt. Her skriker helten til heltinnen - i ekteskapelig krangel. Arier er det dårlig med - og hele «showet» er denne gangen over på en kort akt.

- Arier er det ingen som skriver lenger, sier Ole Henrik. - Og mange operaer burde vært bare en akt, legger Tøge til.

Vinkelsliper

Ole Henrik er inspirert av gamle tegnefilmer fra 30- og 40-tallet, klassikere med full pakke kræsj-bæng-boom. I «Blob» gjenskaper perkusjonisten Rolf Lennart Stensø de lydmalende snakkeboblene med en original instrumentpark: Bremsetromler, blomsterpotter, vinkelslipere, sager, metallbiter og sandpapir.

- Tegneserielyden «Shhh!», for eksempel, får vi fram ved å gni to stykker sandpapir mot hverandre, forklarer Rolf Lennart.
Han spiller «Lillegutt» i forestillingen, en urolig kropp som gir foreldrene adskillig hodebry. Tenoren Tøge Talle og mezzosopranen Hege Høisæter synger rollene som «Han» og «Hun». Handlingen utspiller seg mens Steffen Kvernelands tegninger projiseres på scenen.

«Blob» er tidligere vist under Festspillene i Bergen og på Spontanfestivalen i Haugesund, samt på Serinord-utstillingene i Frankrike, Tyskland og Danmark.

STØYENDE OPERATRIO: Rolf Lennart Stensø, Tøge Talle og Ole Henrik Moe jr. spiller på sag, vinkelsliper, bremsetromler og blomsterpotter for å lage tegneserielydene i operaen «Blob».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer