Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tegninger som dette vil ikke Apple la deg få se

Kan mediene leve med Apples innholdssensur?

SENSURERT: Apple nektet den Pulitzerprisvinnende tegneren Mark Fiore å lansere en egen app i App Store, fordi han «latterliggjør offentlige personer».  Foto: SCANPIX
SENSURERT: Apple nektet den Pulitzerprisvinnende tegneren Mark Fiore å lansere en egen app i App Store, fordi han «latterliggjør offentlige personer». Foto: SCANPIX Vis mer

||| Tegneren Mark Fiore skapte pressehistorie da han ble den første rene nettjournalisten som vant en Pulitzer-pris. Fiore vant årets pris i klassen for redaksjonell illustrasjon for sine animasjoner på nettstedet til avisa San Francisco Chronicle.

Men da Fiore tidligere i år ville begynne å distribuere arbeidene sine via en egen app, et program for Apples iPhone og andre av selskapets bærbare enheter, sa Apple nei.

Begrunnelsen: Fiores tegninger «latterliggjør offentlige personer».

Å LATTERLIGGJØRE offentlige personer er en helt sentral del av en politisk tegners daglige virke. Langt på vei er det selve stillingsbeskrivelsen. Slik må det være, når makta skal kles av.

Men i avtalen alle som utvikler programvare for Apples mobile plattform må skrive under på, heter det at Apple kan si nei til innhold selskapet vurderer som uakseptabelt, for eksempel innhold som etter Apples mening kan oppfattes som «obskønt, pornografisk eller nedsettende». Fiores NewsToon ble altså stanset med begrunnelse i det siste punktet. Satiriske tegninger uten tilstrekkelig respekt for offentlige autoritetspersoner er ikke velkomne i Apples butikk.

MEN SÅ
viser det seg at det er lettere å kjempe mot sensurspøkelset med en rykende fersk Pulitzer i lomma. Etter en storm av protester, har Apple nå bedt Fiore sende programmet inn for godkjenning på nytt.

En klok PR-manøver, men den løser ikke det underliggende problemet.

I sin rolle som portvokter for alt innhold som selges gjennom App Store, opererer Apple som redaksjonell sensurinstans etter kriterier selskapet definerer selv. Mediene står i kø for å levere apps til iPad, surfebrettet mange i medieindustrien håper skal utløse en hittil ukjent betalingsvilje for redaksjonelle produkter på nett. Da må mediene ikke bare forholde seg til strenge tekniske begrensninger, men også til krav som går direkte på innholdet som publiseres.

DET ER IKKE
snakk om løpende sensur av innhold, men om et ja eller nei til salg av det redaksjonelle produktet. Man skulle tro det skaper en helt uholdbar situasjon for mediene, som selvsagt ikke bør kunne leve med Steve Jobs som en slags selvbestaltet über-redaktør.

Men medier som allerede leverer innhold via App Store, har jo vitterlig signert utvikleravtalen, og dermed i prinsippet gitt avkall på redaksjonell frihet.

Det gjelder både smale, nettbaserte nisjetjenester og mediegiganter som Time, New York Times og Wall Street Journal. En rekke store og små norske medier har også underlagt seg Apples innholdskontroll.

TROLIG
har de færreste sjefredaktører finlest teksten i avtalen, eller i det hele tatt kjent til den. Men nå begynner de å slippe opp for unnskyldninger. Flere amerikanske kommentatorer, deriblant Ryan Chittum i Columbia Journalism Review, krever nå at redaksjonelle medier må trekke sine produkter fra Apples plattform, dersom selskapet ikke endrer avtaleteksten.

Det må være redaktørene som bestemmer hva som er akseptabelt innhold, ikke Steve Jobs.

UPASSENDE: Apple-sjef Steve Jobs forbeholder seg retten til å nekte applikasjoner med innhold selskapet hans ikke liker. Foto. SCANPIX
UPASSENDE: Apple-sjef Steve Jobs forbeholder seg retten til å nekte applikasjoner med innhold selskapet hans ikke liker. Foto. SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling