Tegninger som dette vil ikke Apple la deg få se

Kan mediene leve med Apples innholdssensur?

SENSURERT: Apple nektet den Pulitzerprisvinnende tegneren Mark Fiore å lansere en egen app i App Store, fordi han «latterliggjør offentlige personer».  Foto: SCANPIX
SENSURERT: Apple nektet den Pulitzerprisvinnende tegneren Mark Fiore å lansere en egen app i App Store, fordi han «latterliggjør offentlige personer». Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Tegneren Mark Fiore skapte pressehistorie da han ble den første rene nettjournalisten som vant en Pulitzer-pris. Fiore vant årets pris i klassen for redaksjonell illustrasjon for sine animasjoner på nettstedet til avisa San Francisco Chronicle.

Men da Fiore tidligere i år ville begynne å distribuere arbeidene sine via en egen app, et program for Apples iPhone og andre av selskapets bærbare enheter, sa Apple nei.

Begrunnelsen: Fiores tegninger «latterliggjør offentlige personer».

Å LATTERLIGGJØRE offentlige personer er en helt sentral del av en politisk tegners daglige virke. Langt på vei er det selve stillingsbeskrivelsen. Slik må det være, når makta skal kles av.

Men i avtalen alle som utvikler programvare for Apples mobile plattform må skrive under på, heter det at Apple kan si nei til innhold selskapet vurderer som uakseptabelt, for eksempel innhold som etter Apples mening kan oppfattes som «obskønt, pornografisk eller nedsettende». Fiores NewsToon ble altså stanset med begrunnelse i det siste punktet. Satiriske tegninger uten tilstrekkelig respekt for offentlige autoritetspersoner er ikke velkomne i Apples butikk.MEN SÅ viser det seg at det er lettere å kjempe mot sensurspøkelset med en rykende fersk Pulitzer i lomma. Etter en storm av protester, har Apple nå bedt Fiore sende programmet inn for godkjenning på nytt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.