Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Flyktningkrisa

Teigens døve øre

Regjeringens flyktning- og asylpolitikk er ussel og ynkelig. Med Listhaug i spissen og Teigen på slep står regjeringen og ser på nød og faenskap – og later som ingenting. 

SIGNALER: - Teigen har naturligvis rett i at signalene som utgår fra regjeringen har noe å si for tilstrømmingen av flyktninger. Men det er på siden av saken, skriver artikkelforfatteren. På bildet: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen med rådgiver Espen Teigen (t.h.), som har vært svært delaktig i Listhaugs Facebook-aktivitet. FOTO: INGAR STORFJELL  
SIGNALER: - Teigen har naturligvis rett i at signalene som utgår fra regjeringen har noe å si for tilstrømmingen av flyktninger. Men det er på siden av saken, skriver artikkelforfatteren. På bildet: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen med rådgiver Espen Teigen (t.h.), som har vært svært delaktig i Listhaugs Facebook-aktivitet. FOTO: INGAR STORFJELL   Vis mer
Meninger

Espen Teigen bekymrer seg for konsekvensene ved storstilt masseinnvandring (Dagbladet 13/2). I så måte kan han ta det rolig, og gratulere sjefen sin, Sylvi Listhaug – noe han også gjør. Men flyktningene er der likevel, bare ikke på vår dørstokk. Konsekvensene er uomgjengelige.

Teigen har naturligvis rett i at signalene som utgår fra regjeringen har noe å si for tilstrømmingen av flyktninger. Ingen tvil om at det kommer flere hvis man sier «Bare kom!», akkurat som at det kommer færre hvis man som nå sier «Fåkke bli uansett!» Flyktninger har mobiltelefon og nettverkt – de er på flukt, klart de er på vakt!

Men dette er på siden av saken. Teigen sneier innom – sannsynligvis i vanvare – det som er sakens kjerne, nemlig: «Det som er foruroligende er at etter rekordåret 2015, etter massive konsekvenser for Europa, Tyskland, Norge, Sverige og flere søreuropeiske land har blitt dratt til randen av kollaps, ønsker innvandringsliberalere mer av det samme som skapte problemene.»

«Skapte problemene»! De fleste flyktninger vil mene at problemene begynte en stund før de eventuelt kom til Norge. Poenget er ikke om vi skal ta imot flere, men hva vi skal gjøre med dem som allerede er kommet. Til Europa! Problemet finnes allerede! Også utenfor Europa.

«Gjøre mer av det samme» vil si å hjelpe flere. Og det er ganske enkelt fordi hjelpebehovet ikke er mindre. Folk på flukt dør på vei til Europa. De som når frem i live overgis til håpløse og uverdige forhold fordi mottakskapasiteten randsonelandene er overbelastet. Det er den ikke i Norge. Like foruroligende er det naturligvis hva som driver folk på flukt, uten at det ser ut til å bekymre Teigen, for han nevner ikke krig-og-slikt med ett ord.

Derimot mener Teigen og Listhaug at det er om å gjøre at vi her hjemme hjelper til så lite som mulig. Det lar seg bare gjøre dersom vi overlater ansvaret til andre – for flyktningene kommer så lenge krig og nød herjer. Og noen må ta imot, gjøre noe! Teigen peker selv på hvem det er, Tyskland, Sverige, Italia, Hellas – men mener altså at regjeringen står seg godt på å toe sine hender. På å tenke mest på vårt eget beste – på vår egen velnærte vom.

Simpelthen av ren humanitet og medmenneskelighet – altså bare for å hjelpe folk som åpenbart trenger hjelp – kunne Norge ta imot flere flyktninger. Dernest kunne regjeringen begrunne en mer generøs politikk med solidaritet og politisk brorskapsånd med de landene som nå baler med langt større konsekvenser enn det Teigen noen gang kommer til å oppleve.

Regjeringens flyktning- og asylpolitikk er ussel og ynkelig. Med Listhaug i spissen og Teigen på slep står regjeringen og ser på nød og faenskap – og later som ingenting. «Godt det ikke er oss... Se på idiotene som hjelper! Tenk deg konsekvensene!»

Noe ganger må man ta seg sammen. Ta støyten! Klare brasene! Ri stormen! Stå sammen! Tale for døve ører, er jeg redd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media