Anmeldelse: «Fra null til gull – Jahn Teigen '78»

Teigens triumf

«Fra null til gull – Jahn Teigen '78» handler om året Jahn Teigen fikk sitt store gjennombrudd. Boka viser fram alle Jahn Teigens gode sider. Og kanskje litt for få av hans dårlige.

Fra null til gull: Jahn Teigen fikk kanskje null poeng under Melodi Grand Prix-finalen i 1978, men han klarte å omgjøre den internasjonale floppen til en nasjonal suksesshistorie. Her med Herodes Falsk foran triumfbuen. Foto: Stein Dag Jensen / Dagbladet
Fra null til gull: Jahn Teigen fikk kanskje null poeng under Melodi Grand Prix-finalen i 1978, men han klarte å omgjøre den internasjonale floppen til en nasjonal suksesshistorie. Her med Herodes Falsk foran triumfbuen. Foto: Stein Dag Jensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Grøss og gru. I 1978 var Norge tilsynelatende dørgende kjedelig. Alt var streit, i hvert fall hvis man skal tro Øyvind Brigg og Kristian Myklesets «Fra null til gull – Jahn Teigen '78». Det var dårlige tider økonomisk. Statsminister Odvar Nordli var traust og alvorlig. Spede forsøk på å røske i folkesjela ble møtt med moralsk forargelse. Da «The Rocky Horror Picture Show» ble satt opp av Oslo Nye Teater, ble tidligere biskop Per Lønning flere ganger observert mens han rasende rev ned teaterplakater på trikken.

I denne treige tristessen skulle Teigen få sitt store gjennombrudd, som en fargesprakende spyttklyse på moralismens hule kinn.

1978

«Jeg tror det er vanskelig å forstå Jahn Teigens karriere hvis du ikke var med fra start», sa Herodes Falsk i Teigens begravelse i mars 2020 - noe han også er sitert på i bokas forord. «Fra null til gull» er med andre ord ingen sjelegranskende og omfattende Jahn Teigen-biografi. Den er et tidsbilde på året han slo igjennom, et forsøk på å forklare hvordan og hvorfor det kunne skje at en splitthoppene fyr fra Tønsberg endte som en av Norges største stjerner gjennom tidene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer