Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teit, eller?

Er du lei amerikanske tenåringsfilmer? Har du lyst til å se en som er annerledes? Velkommen til «Ghost World», hvor ungjentene Enid og Rebecca tar sine første skritt inn i de voksnes verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komedien «Ghost World» bygger på Daniel Clowes\' tegneserie med samme navn. Men manuset til Clowes og regissør Terry Zwigoff forholder seg relativt fritt til tegneserien. Det gjør ingenting: Replikkene er jevnt over dødelig skarpe, og handlingen henger sammen fra begynnelse til slutt.

Enid nyter å være annerledes, og har en likesinnet i venninnen Rebecca (Scarlett Johansson). De er nettopp sluppet ut av high school, og har bestemt seg for å finne leilighet sammen. I stedet svarer de på en teit kontaktannonse og spionerer på offeret. Den som dukker opp er Seymour, en einstøing som samler på gammel blues på 78-plater. Enid finner en sjelsfrende i ham, og mens hun blir kjent med Seymour, får Rebecca seg jobb. Det vil Enid også, men en som både er uforskammet og ærlig passer dårlig i serviceyrker. Og fra nå av blir det avstand mellom de to bestevenninnene.

Thora Birch, som spilte en liknende figur i «American Beauty», er fabelaktig som Enid. Og Steve Buscemi gir en av sine beste roller som den sosialt hjelpeløse Seymour. Alt i alt er det mye å kose seg over i «Ghost World», samtidig som den sier noe om at det ikke går an å leve livet helt uten å forholde seg til verden rundt seg.

ANNERLEDES: Scarlett Johansson og Thora Birch spiller de to bestevenninnene Rebecca og Enid i «Ghost World».
Hele Norges coronakart