Teit, eller?

Er du lei amerikanske tenåringsfilmer? Har du lyst til å se en som er annerledes? Velkommen til «Ghost World», hvor ungjentene Enid og Rebecca tar sine første skritt inn i de voksnes verden.

Komedien «Ghost World» bygger på Daniel Clowes\' tegneserie med samme navn. Men manuset til Clowes og regissør Terry Zwigoff forholder seg relativt fritt til tegneserien. Det gjør ingenting: Replikkene er jevnt over dødelig skarpe, og handlingen henger sammen fra begynnelse til slutt.

Enid nyter å være annerledes, og har en likesinnet i venninnen Rebecca (Scarlett Johansson). De er nettopp sluppet ut av high school, og har bestemt seg for å finne leilighet sammen. I stedet svarer de på en teit kontaktannonse og spionerer på offeret. Den som dukker opp er Seymour, en einstøing som samler på gammel blues på 78-plater. Enid finner en sjelsfrende i ham, og mens hun blir kjent med Seymour, får Rebecca seg jobb. Det vil Enid også, men en som både er uforskammet og ærlig passer dårlig i serviceyrker. Og fra nå av blir det avstand mellom de to bestevenninnene.

Thora Birch, som spilte en liknende figur i «American Beauty», er fabelaktig som Enid. Og Steve Buscemi gir en av sine beste roller som den sosialt hjelpeløse Seymour. Alt i alt er det mye å kose seg over i «Ghost World», samtidig som den sier noe om at det ikke går an å leve livet helt uten å forholde seg til verden rundt seg.

ANNERLEDES: Scarlett Johansson og Thora Birch spiller de to bestevenninnene Rebecca og Enid i «Ghost World».