Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Museum:

Teknisk museum: Utstillingen er ikke kjøpt og betalt

Teknisk museum skal ivareta og formidle teknologihistorie som har formet Norge. Derfor er det naturlig at museet også har en utstilling om olje og gass.

OLJE OG GASS: Museet tar mål av seg til å bringe frem viktige deler av Norges historie på en forskningsbasert måte, slik at ulike vinkler blir belyst, skriver artikkelforfatterne om hvorfor de har en utstilling om olje og gass. Bildet er fra en tidligere utstilling på Teknisk museum. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OLJE OG GASS: Museet tar mål av seg til å bringe frem viktige deler av Norges historie på en forskningsbasert måte, slik at ulike vinkler blir belyst, skriver artikkelforfatterne om hvorfor de har en utstilling om olje og gass. Bildet er fra en tidligere utstilling på Teknisk museum. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Meninger

Teknisk museums utstilling «Olje og gass» engasjerer Hulda Holtvedt, leder i Oslo Grønn ungdom i Dagbladet 26. juli. Utstillingen er ikke kjøpt og betalt. Den er utelukkende lagd av Teknisk museum, som en arena for kunnskap og engasjement rundt et av vår tids viktigste spørsmål. For å møte klimakrisen og det grønne skiftet trenger vi kunnskap om olje- og gassnæringens historie.

Teknisk museum skal ivareta og formidle teknologihistorie som har formet Norge. Derfor er det naturlig at museet også har en utstilling om olje og gass. Museet kritiseres for at utstillingen er sponset av olje- og gassnæringen. Vi understreker at museet har stått helt fritt i utformingen.

Holtvedt ser at vi også løfter frem klimaproblemene knyttet til olje og gass. Dette er ett av fem hovedtemaer. Sammen med kunnskap om naturvitenskap og teknologi, oljepolitikk og økonomi og mennesker som arbeider i industrien gir dette godt grunnlag for debatt om hvordan vi møter fremtidens energi- og klimautfordringer.

Det er i år ti år siden Teknisk museum åpnet den prisbelønte utstillingen, Klima X, om verdens energi- og klimautfordringer. I tilknytning til utstillingen Olje og gass er det også utviklet en stor, interaktiv utstilling om fornybar energi og bærekraftig energiproduksjon. Dette er essensen i Teknisk museums formidlingsstrategi. Ulike ståsteder kommer til syne slik at publikum kan bli kjent med temaenes kompleksitet og selv kan gjøre seg opp meninger.

Alt kan imidlertid ikke rommes i en enkelt utstilling. Museet tar mål av seg til å bringe frem viktige deler av Norges historie på en forskningsbasert måte, slik at ulike vinkler blir belyst. Teknologi og naturvitenskap er ikke nøytralt. Vi ønsker engasjerte besøkende som diskuterer disse store og komplekse, og for fremtiden viktige, områdene med oss.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling