<strong>OLJEUTSTILLING:</strong> Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge, skriver Hulda Holtvedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OLJEUTSTILLING: Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge, skriver Hulda Holtvedt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Museum:

Teknisk Museums utstilling om oljeindustrien er kjøpt og betalt av Shell, Statoil og Exxon Mobil

Resultatet er en absurd skjønnmaling av en industri som truer klodens klima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Teknisk Museum har for tiden en utstilling som heter “Olje og gass”. Utstillingen er laget i samarbeid med Norsk Olje og Gass og de store oljeselskapene, og er spesielt rettet mot barn og unge. Her kan publikum more seg med å "telle kronene som renner inn i Oljefondet", "ta plass i borebua og dreie borestrengen", og "betjene komfyren som med noen millioner års koketid lager olje og gass." At oljeindustrien er en sentral årsak til verdens klimakrise, underspilles kraftig.

Hvis et museum skulle lage en utstilling om alkoholens historie - ville de gjort det i samarbeid med de største brennevinselskapene i verden, uten å legge stor vekt på de helsemessige og sosiale og omkostningene av den? Antagelig ikke. Men på Teknisk Museum tenker man åpenbart annerledes. I sin iver etter å tekkes sponsorene, farer museet dessuten med høyst upresise påstander.

Teknisk Museum skriver på sine egne nettsider at “olje og gass kommer til å spille en stor rolle for norsk industri og økonomi og verdens energiforsyning også i fremtiden”. Det er misvisende. Minst ⅔ av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende om vi skal nå 2-gradersmålet og unngå katastrofale klimaendringer. Dersom verden lykkes med en grønn omstilling vil dessuten etterspørselen etter olje synke dramatisk, og nye norske oljefelt blir ulønnsomme.

Premisset i utstillingen blir dermed at vi ikke lykkes med å omstille oss, og fortsetter med et høyt olje- og gassforbruk i strid med 2-gradersmålet. Når Teknisk Museum forutsetter at verden ikke når sine vedtatte klimamål, medfølger et ansvar for å vise hva et slikt scenario vil bety for klimaet. Epidemier, tørke, sultkriser, naturkatastrofer, giftig luft, massemigrasjon og økonomisk kollaps er eksempler på hva forskerne mener vi må forberede oss på om verden blir flere grader varmere.

At det går dårlig med oljenæringen for tiden kommer heller ikke frem i utstillingen. På Teknisk Museums nettsider kan vi lese at 250.000 jobber er knyttet til oljenæringen. Det stemmer ikke lenger - nye tall fra SSB viser en nedgang på nesten 30%, til 183 800 jobber i 2016.

Hensikten med utstillingen er ifølge Teknisk Museum å “formidle historien om det moderne olje-Norge, samt tilby oljebransjen en representativ arena i hovedstaden”. Det er neppe tilfeldig at oljebransjen har valgt seg akkurat Teknisk Museum som arena. Hovedvekten av de besøkende er barn og unge, og museet utarbeider undervisningsmateriell for flere hundre tusen elever.

Teknisk Museum bør være de første til å gripe fatt i klimatrusselen og muligheten den gir for ny teknologiutvikling. At de heller lar seg tvinne rundt fingeren på oljebransjen og grønnvasker Norges skitneste industri, er en grov ansvarsfraskrivelse.

Heldigvis kan vi trøste oss med at oljepropagandaen ikke ser ut til å ha virket ennå. Søkertallene til petroleumsrelaterte studier har gått ned med 82% på tre år, og én av fire nordmenn vil stanse all ny leting etter olje og gass. For første gang siden oljeeventyret startet, har det blitt stuerent for politikere å snakke om en sluttdato for oljenæringen.

Det norske oljeeventyret må gjerne stå utstilt på Teknisk Museum sammen med damplokomotiv og veltepetter. Men da som et kapittel av historien som er i ferd med å avsluttes, til fordel for bedre og tryggere løsninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer