Teknoguru slakter Amazons ebok-leser

- Klønete og dårlig designet.

(Dagbladet.no): Walt Mossberg i Wall Street Journal er en av USAs mest innflytelsesrike teknologianmeldere. Mossbergs dom kan bety suksess eller fiasko for et nytt produkt, og mange var derfor spente på hva han ville mene om nettbokhandelen Amazons lesebrett for ebøker, Kindle.

Og Mossberg er ikke nådig. Han mener enheten er vanskelig å bruke og har et klønete programvaregrensesnitt:

«Enheten er dårlig designet. Den har svære knapper på begge sider til å bla sider fram og tilbake. De er alt for lette å trykke ved et uhell, så lesingen min ble hele tiden avbrutt av uønskede sideskift. Dessuten er knappene forvirrende. En som heter «back» tar deg ikke til forrige side, men angivelig til sist brukte funksjon. Jeg klarte aldri å forutsi hva den skulle gjøre», skriver Mossberg, og fortsetter slakten:

«Brukergrensesnittet er også klumsete... ...Amazon har truffet blink med ebok-kjøpeopplevelsen. Men selskapet har mye å lære om å designe forbrukerelektronikk.»

Mossberg er altså positiv til Amazons løsning for å handle ebøker hos Amazon trådløst over mobilnettet. Han snakker også pent om skjermteknologien, batterilevetiden og lagringskapasiteten - men ellers er det altså dårlig stell, ifølge Mossberg.

Også Dagbladet.no har vært skeptisk til Kindles gjennombruddskraft.

Men ikke alle er like negative. Mossbergs nesten like innflytelsesrike kollega, David Pogue i New York Times, er mer positiv i sin Kindle-anmeldelse, en del innvendinger til tross. Ifølge Pogue er Kindle en ebok-leser som kan slå an:

«Selv om de fleste vil foretrekke følelsen, prisen og enkelheten til en papirbok, er Kindle det suverent mest vellykkede forsøket til nå på å ta leseopplevelsen inn i digitalalderen. Nei, det er ikke den definitive bokleseren. Men når prisen faller og designet blir bedre, kan Kindle være begynnelsen på et nytt, stort kapittel», skriver Pogue i New York Times.

SLAKTES AV MOSSBERG: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos viser fram sin utsolgte ebok-leser, Kindle. Den får hard medfart av Wall Street Journals teknologiguru Walt Mossberg. Foto: SCANPIX
SLAKTES AV MOSSBERG: Amazon-grunnlegger Jeff Bezos viser fram sin utsolgte ebok-leser, Kindle. Den får hard medfart av Wall Street Journals teknologiguru Walt Mossberg. Foto: SCANPIX Vis mer
KLØNETE: Walt Mossbergs dom er viktig for nye teknologiprodukter. Han mener Kindle er klønete og lite brukervennlig. Foto: labnol/Creative Commons