KOMMENTARER

De gule vestene:

Teknologi handler ikke bare om maskiner

Politikk er også teknologi. Er de gule vestene vår tids ludditter?

HAR SKAPT OVERSKRIFTER: Demonstranter iført de nå berømte gule vestene foran Triumfbuen i Paris tidligere i desember. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB Scanpix
HAR SKAPT OVERSKRIFTER: Demonstranter iført de nå berømte gule vestene foran Triumfbuen i Paris tidligere i desember. Foto: Eric Feferberg / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I språket vårt er ludditten blitt molboens fetter. Begrepet stammer fra bevegelsen av engelske håndverkere som under den industrielle revolusjon gjorde opprør ved å bryte seg inn på fabrikkene og ødelegge maskinene som tok arbeidsplassene deres, og deres mytiske leder «King Ludd».

Hvert år siden den industrielle revolusjon har det blitt litt og litt tydeligere hvor feil de tok. Men har historien vært for hard mot luddittene? Handlingene deres var radikale, ja, men de gjorde noe vi i dag ser på som helt legitimt, og delvis heier fram: å ta kraftfullt til motmæle mot en utvikling de følte at gikk imot dem.

Og det føles som det blir vanligere. Frustrasjon over alt fra konkret politikk til mer flytende størrelser som «globalisme», elitestyre, nyliberalisme og godhetstyranni har satt deler av folket i fyr, i kommentarfeltet og i gatene, gang på gang de siste åra.

I løpet av årets to siste måneder har slik frustrasjon fått sitt utløp i Frankrike. Hundretusenvis har sperret gater og marsjert i protest, ikledd de nå beryktede gule vestene. Voldelige opportunister ikledd de samme vestene har bidratt til å skape internasjonal oppmerksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer