Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Teknologigiganter krever overvåkingsreformer

Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, LinkedIn, Twitter og AOL med åpent brev til Obama og kongressen.

KREVER REFORM: Google-sjef Larry Page går sammen med lederne for en rekke amerikanske teknologigianter i krav om reformer i amerikanske overvåkingsprogrammer og lovgivingen rundt disse. Foto: Scanpix
KREVER REFORM: Google-sjef Larry Page går sammen med lederne for en rekke amerikanske teknologigianter i krav om reformer i amerikanske overvåkingsprogrammer og lovgivingen rundt disse. Foto: Scanpix Vis mer

Da Edward Snowden lekket de sensasjonelle oppysningene om hvordan National Securuty Agency (NSA) angivelig hadde en bakdør inn hos store nettaktører som Facebook, Yahoo, Microsoft, Google og Skype, skapte det en umiddelbar tillitskrise mellom noen av verdens ledende nettjenester og deres mange millioner brukere.

Man kunne riktig nok raskt konstatere at vi fortsatte å google, dele på Facebook og snakke på Skype som om ingen ting var skjedd, men likevel var det åpenbart at tilliten til internett som et trygt sted å ferdes var svekket.

Dette liker man svært dårlig hos de berørte selskapene. Det som er dårlig for tilliten til internett, er også dårlig for business.

I dag publiserte Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, LinkedIn, Twitter og AOL et åpent brev der president Barack Obama og den amerikanske kongressen oppfordres til å gjennomføre radikale reformer i landets overåkingslover.

Dermed legger selskapene sin vekt bak forslag som allerede er fremmet av amerikanske politikere, skriver The Guardian.

Det åpne brevet er rettet til verdens regjeringer, men det er neppe tvil om hvem som er den viktigste adressaten. Et eget brev i brevet er rettet direkte til Washington, og åpner slik:

KREVER REFORM: Yahoo-sjef Marissa Mayer. Foto: Scanpix
KREVER REFORM: Yahoo-sjef Marissa Mayer. Foto: Scanpix Vis mer

Kjære Herr President og medlemmer av kongressen. Vi forstår at myndighetene er forpliktet til å beskytte sine borgere. Men sommerens avsløringer fremhevet det presserende behovet for å reformere offentlig overvåkingspraksis over hele verden. Balansen i mange land har tippet for langt i favør av staten, og vekk fra individets rettigheter - rettigheter som er nedfelt i vår grunnlov. Dette undergraver de frihetene vi alle vil verne. Det er tid for forandring.

I det åpne brevet krever selskapene endringer på flere sentrale punkter: Myndighetenes adgang til å samle informasjon om nettbrukerne må begrenses, overåkingsprogrammene må underlegges sterkere kontroll og krav til etterprøvbarhet og transparens, de må ikke hindre den frie flyten av informasjon, og de må ikke drives på en slik måte at det skaper konflikter mellom nasjoner.

- Sikkerheten til brukernes data er kritisk, og det er derfor vi har investert så mye i kryptering og i å kjempe for åpenhet rundt offentlige forespørsler om informasjon. Dette er undergravd av en tilsynelatende engros innsamling av data, i hemmelighet og uten uavhengig tilsyn, av mange regjeringer rundt om i verden. Det er tid for reform, og vi oppfordrer den amerikanske regjeringen til å lede vei, skriver Google-sjef Larry Page i oppropet.

- Rapporter om statlig overvåkning har vist det er et reelt behov for mer åpenhet og nye grenser for hvordan regjeringer samler inn informasjon. Den amerikanske regjeringen bør benytte anledningen til å lede dette reformarbeidet, og å gjøre ting riktig, sier Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg, mens toppsjef Marissa Mayer i Yahoo sier det slik:

- Å beskytte personvernet til våre brukere er utrolig viktig for Yahoo. Nye avsløringer om myndighetenes overvåkingsvirksomhet har rystet tilliten til våre brukere, og det er på tide at den amerikanske regjeringen handler for å gjenopprette tilliten til innbyggerne rundt om i verden. I dag følger vi våre kolleger i teknologiindustrien i å oppfordre den amerikanske kongressen til å endre overvåkningslover, for å sikre åpenhet og ansvarlighet for myndighetens virksomhet.

KREVER REFORM: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Foto: Scanpix
KREVER REFORM: Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media