Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ex.phil er verd å beskytte:

Teknologisk kunnskap kan bli utdatert raskere enn ex.phil.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til hva vi kan vite, og hva vi ikke kan vite.

EX.PHIL-PENSUM: Filosofen Sokrates. Foto: Yannis Behrakis /Reuters / Scanpix.
EX.PHIL-PENSUM: Filosofen Sokrates. Foto: Yannis Behrakis /Reuters / Scanpix. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet om hva slags grunnmur en student bør ha før de tar fatt på et universitetsstudium, har igjen meldt seg. Norges ferskeste universitet, OsloMet, vekker debatt ved ikke å ha et obligatorisk ex.phil.-semester for nye studenter, men heller prøve ut en ordning med et frivillig og teknologirettet kurs kalt «tech.phil». Når rektor Curt Rice blir spurt om fraværet av ex.phil. ved OsloMet, forklarer han det med at universitetet er innovativt og fremoverlent. Faktisk fremstår det som så fremoverlent at det raskt kan bli bakoverlent.

For med den rivende teknologiske utviklingen er sjansene store for at det studentene lærer på et teknologisk forberedende kurs, raskt kan bli utdatert. En innføring i filosofihistorie, logikk og vitenskapelig tenkning, derimot, gir oversikt over prosesser som alltid er relevante for den som tilegner seg kunnskap.

Det dreier seg rett og slett om å ha et bevisst og systematisk forhold til hvordan vi får ny kunnskap, hvordan og hvorfor vi kan si at vi vet noe, og hvordan og hvorfor vi kan si at vi ikke vet noe. Og det dreier seg om å være oppmerksom på glipene som alltid vil være en del av utforskingen av verden. Dette er kunnskaper som vil være relevante lenge etter at den teknologiske forskningsfronten har bykset fremover. Dette må også de ha i mente som ser for seg et felles førsteår for alle studenter, noe som vurderes ved andre institusjoner. Dette vil ta mye av studentenes tid, og spørsmålet om hva slags kunnskap som vil være nyttig for alle studieløp må drøftes omhyggelig. Og det er lite som griper så direkte inn i andre fag som filosofi.

En tradisjon som ex.phil. må ikke dermed få størkne. Pensum og undervisningsformer må diskuteres og oppdateres, i tråd med utviklingen av samfunnet, studiehverdagen og det enkelte fag. At teknologien griper inn i hverdagen på en stadig mer fundamental måte, kan være et argument for å utvide den delen av faget som handler om forholdet mellom mennesket og teknologi, med særlig vekt på etikk. Men de siste årenes utvikling av samfunnsdebatten, som har vært preget av fragmentering og spredning av falsk informasjon, har behov for deltagere med nettopp en slik oppøvd kritisk tilnærming og bevissthet om logisk stringens som ex.phil. gir.

Bevaringen av ex.phil. er også et spørsmål om dannelse, på å ha adgang til kunnskap som gir en større bevissthet rundt rammene for det faget eller yrket du har valgt deg, og ikke bare til ferdighetene som kreves. OsloMet synes ikke å legge stor vekt på dette. Det er rent så man kunne ta dem for en høyskole.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!