Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tekrø & Rypdal del «II»

- Jeg ville at Ronni skulle synge Sinatra. Derfor var arbeidstittelen «I'll Play The Fool»... Terje Rypdal forklarer bakgrunnen for sangen som heter «Man Would Be King», der Ronni LeTekrø opererer som sjefsvokalist. Tro det eller ei, men Tekrø låter som en mix av Freddie Wadling og David Bowie!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rypdal & Tekrø er ute med «II», og er faktisk enige om at «III» kommer i 1999.

- Jeg har en knallhard feeling på at «II» faktisk ikke er noe dårligere enn «I»'ern. Sammen er vi liksom 1500 fargerike musikere, om du skjønner...

- 5000!, mener Rypdal.

- Det vi tenkte som en enkel-lansering for et plateselskap ble bare til et mye mer omfattende samarbeid. Vi er på vei inn i en trangere, progressiv linje, forklarer Totens største sønn.

Ståpels a la Nicholson

Gitarhelter? Jo, de er vel det - og det er ikke alltid slike super-samarbeid funker. Har de hatt trøbbel med å finne ut hvem som skal spille hva?

- Nei, aldri. Det er deilig å kunne «holde kjeft» i to minutter. Det er ikke dagligkost for noen av oss, smiler Rypdal.

- Nå har vi tid til å finne de små øyeblikkene, mener Tekrø. - Den typen Jack Nicholson i «Shining»-ståpels-feeling...

Tekrø kan dette med bilder, men det er vel ikke alltid like lett å følge ham.

Kongen av sofaliggerne

Det er et eller annet med en låt på «II» som har akkurat samme feeling som... Vi prøver å forklare, og plutselig begynner Rypdal å svette. På alvor.

- Tenker du på «Cathedral»?, spør han nervøst. - Introen er nesten lik en låt jeg har gjort med Palle (Mikkelborg). Jeg hadde en dårlig følelse av å ha rappa noe, heldigvis var det min egen låt!

Tekrø snakker om alderdomstegn...

Men det var ikke «Cathedral», det var «Before» vi hadde i tankene, og det handla ikke om plagiat. Bare at feelinga var så innmari Pink Floyd.

Rypdal puster letta ut, mens Tekrø mener kollegaen er «konge på tre minutters sofaliggere».

Møte med Steve Winwood

Rypdal har nettopp vært i studio med Øystein Sunde. Mission: En nyinnspilling av den gamle Vanguards-slageren «FBI», sammen med Freddy Lindquist og Svein Finnjarn.

- Du har spilt elektrisk gitar omtrent siden den ble funnet opp, Rypdal - hva er det viktigste som har skjedd i løpet av de drøyt tretti åra?

- Først: At det fantes Shadowsband overalt - de var tøffere enn noe metalband! Lyden av tre gitarer... Rypdal får nesten tårer i øya. - De første Shadows-singlene holder den dag i dag.

- Så kom Hendrix med «Hey Joe»: Revolusjon. Rett før var jeg forresten med Vanguards i London, og gikk på et møte som satte spor. Vi hørte Steve Winwood med Spencer Davis Group. Faktum er at det var Winwood som lærte meg den nye måten å bruke Marshall på.

The Who som trio!

På samme tur hørte han også The Who - som trio!

- Johnny, organisten i Vanguards, påsto han hadde spilt med The Who... Blank løgn, selvfølgelig - men da vi så at The Who spilte i byen forlangte vi ganske så opplagt at han fiksa oss inn, ikke sant? Så viste det seg at Pete Townshend og Roger Daltrey hadde krangla. Townshend gjorde all vokaljobben sjøl den kvelden.

- Den neste som gjorde inntrykk på meg var John McLaughlin: Både det han gjorde på «In A Silent Way» og «Bitches Brew» med Miles Davis, og det han fikk til med Mahavishnu Orchestra. Ikke lyden, den fikk han egentlig aldri noe fres på. Det handla mer om måten å spille på.

- Van Halen! hyler Tekrø - og snakker om to-henders teknikken.

- Hva er Rypdal best på som gitarist, Tekrø?

- Han er bare på, på alt. Originalitet, harmonikk... Dø, Rypdal er bare sjef.

Vi retter tilsvarende spørsmål til Rypdal.

- Hva Ronni er god på? Bortsett fra å synge, mener du? Først og fremst er det maskingeværteknikken. Jeg veit ikke om noen andre som er så flinke på det.

Full prog - Zappa!

Lenge før «Rypdal & Tekrø III» er på gata, vil vi finne dem sammen på plate - i en helt annen sammenheng. Tidlig på høsten gjorde de sin etter hvert velkjente dobbeltkonsert live, i Latvia - med Latvian Philharmonic Orchestra. Symfonikerne vil gjøre innspillinga uten honorar, og ECM planlegger innspilling i juni.

I fjor gjorde de forresten en annen type dobbeltkonsert, i Basel.

- Vi delte scene med Joe Zawinul, forteller Tekrø. - Vi kjørte full prog, Zappa!

På tale om ECM, Rypdals plateselskap gjennom to tiår: Mandag denne uka skreiv de historie, gjennom å gi ut sin første singel. «Khmer - The Remixes», ei plate signert Nils Petter Molvær.

- De har gitt ut singel før! flirer Rypdal. - Tre låter fra «The Singles Collection»! OK, det var bare promo-singel...

Prioritetsprosjekt

Tekrø snakker om «TNT og Vanguards som koseprosjektene våre» - for bare å understreke at Rypdal & Tekrø er et prioritetsprosjekt.

Et favorittkomp? Tekrø er innom Geezer Butler, bassisten i Black Sabbath - før han får tenkt seg skikkelig om:

- Rytmeseksjonen til Queen! Jeg hører nesten aldri på musikk som er spilt inn etter 70-tallet. Queen med Freddie Mercury og Beatles med John Lennon? Those days are over...

Favorittkompet til Rypdal:

- Jack DeJohnette på trommer, og så Liam Howlett, han i The Prodigy. Da skulle han fått prøvd seg på noen greier han ikke tidligere har vært innom!

BLANT DE FÅ: Terje Rypdal er av de ytterst få nordmennene som har sett The Who - som trio!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!