Tekst og teater i Trøndelag

Jon Fosse har et internasjonalt navn som dramatiker, med suksess i land som Tyskland og Frankrike. Stykket «Draum om hausten» har snart trøndersk premiere og i den anledning snakker Fosse om tekst og teater.

Jon Fosse debuterte som forfatter med romanen «Raudt, svart» i 1983. Seinere har han også skrevet dikt, noveller, barnebøker og essays. Som dramatiker debuterte han i 1994 med stykket «Og aldri skal vi skiljast». Multi-forfatteren som i intervjuer har sagt at han ikke liker å gå i teateret er den mest spilte norske dramatiker etter Ibsen. Og hva skyldes den gode responsen på stykkene, kan det være hans litterære bakgrunn? Selv sier Fosse i et intervju med Dagbladets Sissel Fantoft:

- Jeg har beveget meg vekk fra prosaen og blitt mer og mer en teaterdikter.

Allikevel ble hans siste litterære utgivelse, «Morgon og kveld», nominert til Nordisk Råds Litteraturpris.

«Draum om hausten» er en kjærlighetshistorie og som så ofte i stykkene til Fosse er det det menneskelige samspillet, forholdene og deres utvikling som står i fokus. Alexander Mørk-Eidem, som blant annet har regissert «Don Juan, et nachspiel» på Thorshovteatret, Marius von Mayenburgs «Flammefjes» på Nationaltheatret og Tennessee Williams «Ingenting om nattergalen» på Det Norske Teatret, står for regien. Etter generalprøven onsdag kan du møte Fosse, Mørk-Eidem og teatersjef Catrine Telle når de diskuterer temaet «fra tekst til teater».

Mer om Jon Fosse kan du lese på Dagbladet.no og Trøndelag Teater forteller deg mer om «Draum om hausten» som har premiere torsdag 22. mars.