Teksten om hans nazistiske bestefar er alene verdt utgivelsen

Men det kunne vært flere norske tungvektere med i «Granta».

FABELAKTIG: Den tyske forfatteren Ferdinand von Schirach bidrar med en fabelaktig tekst i det andre nummeret av norske «Granta». Foto: PAULUS PONIZAK / GYLDENDAL
FABELAKTIG: Den tyske forfatteren Ferdinand von Schirach bidrar med en fabelaktig tekst i det andre nummeret av norske «Granta». Foto: PAULUS PONIZAK / GYLDENDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det er høyt litterært nivå på den andre utgivelsen av norske «Granta». Det skulle bare mangle.

Redaktørene kan velge og vrake i det prestisjetunge internasjonale magasinets arkiv, der det ligger tekster av verdens fremste forfattere. Da blir det mer et spørsmål om smak enn kvalitet, og her er påfallende mange tekster som ligger tett opp mot sakprosaen, eller det selvbiografiske.

Det er viktige tekster, sosial-realistiske, politiske om du vil. Temaer som vel også er et tegn i tiden.

God von Schirach Ikke alt stammer fra «Grantas» arkiver. Den tyske forfatteren Ferdinand von Schirachs fabelaktige tekst om bestefaren Baldur von Schirach, er hentet fra Der Spiegel. «Mitt bidrag til den europeiske kultur», skal den aristokratiske nazisten ha uttalt om sitt ansvar for deportasjonen av Wiens jøder. «Av og til blir et menneskes skyld så stor at ingenting annet spiller noen rolle lenger», svarer barnebarnet i en tekst som i seg selv er verdt Granta-utgivelsen.

Det er også Austerlitzforfatteren W. G. Sebalds vandring i Napoleons fotspor på Korsika, der Sebald gjør et av sine suverene forsøk på å gripe — eller begripe - historien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer