Teksten taper

I går kveld sendte NRKs «Forbrukerinspektørene» meg ut på Internett: Et innslag om flybillettpriser ble så forvirrende oppstykket og komplisert at Snorre Tønset ga opp å få fram poenget på tv-skjermen.

Men hva skal Tønset gjøre, når Internett og tv, eller pc og tv, «smelter sammen», slik noen skriver? Er ikke det beste med tv-apparatet nettopp at det ikke er en pc?

Passiv

Misforstå meg ikke: Det er helt OK for meg at «alt» - lyd, levende bilder, tekst, post, bank og hva det skal være - kommer på den samme skjermen, men det virker ganske upraktisk.

Hvis jeg skal være aktiv , rekker det lenge med en liten skjerm på arbeidsrommet.

I stua har jeg en 32 tommer widescreen tv-skjerm. Overfor den vil jeg helst være passiv , når jeg følger Rosenborgs pasninger i mesterligakamp mot Helsingborg.

Ingen etterspørsel

Få mennesker ønsker å surfe på Internett på tv-skjermen, leste jeg i en artikkel i The New York Times forleden (på nettet, selvsagt). Når folk ser tv, vil de helst lene seg tilbake i stolen og slappe av.

- Det er ikke noe etterspørsel etter Internett på fjernsyn. Folk vil ha informasjonen inn med teskje, sier Michael Willner, sjef for Insight Communications.

Til nød blar vi opp i tekst-tv for å sjekke værmeldinga. Eller vi lar oss engasjere i en interaktiv lek eller to. Hvis vi gidder, kan vi stemme på kampens beste Rosenborg-spiller.

Snart kan du bruke fjernkontrollen til å stemme, i stedet for telefonen. Interaktivt tv kalles det, men det betyr ikke at alt det du finner på Internett, kommer gjennom tv-en din. Interaktivt fjernsyn er fortsatt fjernsyn, med muligheter for toveiskommunikasjon.

Tv vinner

- Ingenting konkurrerer med tv, ikke engang Internett, sier Kevin Leddy, som er senior visepresident hos multimediegiganten Time Warner Cable. Og han fortsetter:

- Hvis du ber kundene velge mellom å se tv eller å lese tekst, så er teksten alltid taperen.

Altså er fjernkontrollen vinneren. Etter en arbeidsdag foran pc-en foretrekker vi kanalsurfing. Helst vil vi ha fjernkontrollen i den ene handa og ølglasset eller pizzaen i den andre.

Og blir det for mye mas på tv-skjermen, går vi på kino eller på fotballkamp. Der er forestillingene heldigvis ikke interaktive.