Teksttunge rockere

Forfatter Tore Renberg mener rocketekster ikke bare bør handle om fritid og øl. Biblioteker er for eksempel glimrende rocketekstmateriale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det gamle kraftselskapet Stavanger Energi la ned for flere år siden, men har fått et nytt liv som navnet på forfatter Tore Renbergs (33) albumaktuelle band.

Tore Renberg

  • Født 1972 i Stavanger, der han bor med familien.
  • Har vært forfatter siden debuten i 1995, og utgitt 12 bøker.
  • Er også musiker, nå med det nystartede bandet Stavanger Energi.

-  Navnet passer oss perfekt. Alt jeg skriver, både bøker og filmer, er basert på energi. Dessuten følger vi en lang tradisjon av band som har byen de kommer fra i navnet sitt. Som New York Dolls, sier vokalist Tore Renberg.

Stavanger Energi ble dannet etter at Renberg møtte gitarist Børre Jacobsen på filmsettet til «Monstertorsdag» i 2003. Begge var på utkikk etter et nytt band og delte fascinasjonen for nyveiv generelt, og åttitallsheltene i The Aller Værste og svenskene i Doktor Kosmos og Bob Hund, spesielt.

Band som har minst en ting til felles: Tekstfokus.

-  Norsk rock er kanon for tida, men det er en stor sorg for meg at rockerne her i landet ikke bruker språket sitt, sier han.


Imponerende språk

For frontfiguren i Stavanger Energi er arbeidet bak en rocketekst like seriøst som i en roman.

-  Alle band trenger ikke å synge om fritid og øl. Jeg liker tanken på at man forbinder rock også med noe så urocka som biblioteker eller en 2CV. På «Det amerikanske valget» har vi en låt som handler om at det er viktig at familier holder sammen i tykt og tynt.

HUNDEGALE: Nyveivbandet Stavanger Energi er inspirert av Bob Hund og leker også med hunder på fritida. Foran: forfatter og vokalist Tore Renberg. Fra venstre: Tore Jacobsen, Kristian Fjermestad, Børre Jacobsen og Jørgen Jørgensen. Foto: Stavanger Energi
HUNDEGALE: Nyveivbandet Stavanger Energi er inspirert av Bob Hund og leker også med hunder på fritida. Foran: forfatter og vokalist Tore Renberg. Fra venstre: Tore Jacobsen, Kristian Fjermestad, Børre Jacobsen og Jørgen Jørgensen. Foto: Stavanger Energi Vis mer

Tore Renberg fikk nylig P2-lytternes romanpris for «Kompani Orheim».

- Tidsbildet med beskrivelsen av musikk, politikk og kleskode er tatt på kornet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen er også imponert av Renbergs språk.

- Det står i forhold til Jarles alder - fra den snille lille guttungen som hele tiden påtar seg skyld, til den mer selvsentrerte og identitetssøkende ungdomsskoleeleven. Boka er fri for moralisering, men frister leseren inn i teksten med pirrende kapitteltitler som «Jeg var full da det hendte» eller «Vi kommer aldri til å snakke om det».

Denne uka klatret boka opp til tredjeplassen på pocketboklista. Stavanger Energi fikk en treer. Dessuten jobber Tore Renberg med en treer etter «Mannen som elsket Yngve» og «Kompani Orheim».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer