Tele-Tormod blir for mektig

Telenors oppkjøp av Canal Digital skaper bølger blant mediebransjens viktigste aktører. Konkurransetilsynet krever nå en forklaring fra Telenor. ViaSat mener konkurrenten ødelegger for seg selv.

Etter at det i går ble kjent at Tormod Hermansens Telenor hadde kjøpt den andre halvparten av Canal Digital fra den tidligere partneren Canal +, har flere begynt å bekymre seg over Telenors voldsomme maktkonsentrasjon innen fjernsynsdistribusjon.

Bekymret

- Vi registrerer at Telenor blir en større og større aktør, og at de nå opererer både som distributør og som innholdsleverandør. Det går en grense for hvor store Telenor kan bli, og det er skummelt hvis de begynner å diskriminere enkelte kringkastere i en sånn plattform, sier rådgiver Dag Løvdal i Statens medieforvaltning.

- ViaSat er fortsatt en konkurrerende operatør på denne satellittbaserte plattformen. Men oppkjøpet kan legge forholdene til rette for et oppkjøp eller en fusjon mellom ViaSat og Telenor. Da ville vi fått problemer.

Sendt brev

Samme dag Konkurransetilsynet ble informert om oppkjøpet, tok de formelt kontakt med Telenor.

- Telenor får med dette utvilsomt en stor markedsandel, og vi har derfor sendt brev til Telenors advokater. Det er for tidlig å si om dette oppkjøpet gjør konkurransesituasjonen kritisk, sier informasjonssjef Elin Kleven i Konkurransetilsynet.

Telenors største konkurrent i parabolmarkedet reagerer kraftig.

- Vi er skeptiske til at Telenor snart sitter i alle posisjoner. For ViaSat er dette en alvorlig situasjon, og vi tar konkurransen på alvor, sier administrerende direktør Einar Brustad i ViaSat AS. Samtidig ser han også muligheten for at Telenor kjøper seg ris til egen bak:

- I mine øyne vil dette oppkjøpet gjøre det vanskelig for politikerne å gi Telenor konsesjon for et digitalt bakkenett. Dermed kan Telenors oppkjøp bli en hemsko for dem selv hvis politikerne har fått med seg utviklingen.

Telenor lar seg ikke skremme av kritikken.

- Markedssituasjonen er ikke endret etter at vi kjøpte resten av Canal Digital. Telenor og ViaSat er fortsatt jevnstore i markedet, sier konserndirektør Stig Eide Sivertsen i Telenor.

FOR STOR: Mange frykter nå Telenor-sjef Tormod Hermansens voldsomme maktkonsentrasjon innen fjernsynsdistribusjon.Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD