Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

FM-slukkingen:

Telefonstorm om DAB: Folk våknet til lydløse radioer

Klokken 15.00 hadde NRK fått inn hele 728 telefoner fra folk som ikke fikk lyd i radioene sine.

KLAGESTORM: Allerede klokken 10.30, ca. tre kvarter før FM-slukkingen i Nordland, hadde NRKs publikumsservice fått inn 233 klagetelefoner fra folk med tause radioer. Her fra fra den direktesendte slukkeseremonien i Bodøs nye storstue Stormen Bibliotek. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
KLAGESTORM: Allerede klokken 10.30, ca. tre kvarter før FM-slukkingen i Nordland, hadde NRKs publikumsservice fått inn 233 klagetelefoner fra folk med tause radioer. Her fra fra den direktesendte slukkeseremonien i Bodøs nye storstue Stormen Bibliotek. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokken 11.11 i dag gikk startskuddet for omleggingen FM-nettet til DAB, da de første FM-senderne ble slukket i Nordland.

Men selv før slukkingen startet har telefoner fra radiolyttere fra hele landet, rast inn til NRKs publikumsservice.

Fra klokken 24.00 til klokken 10.30 onsdag, hadde de fått hele 233 telefoner med DAB-spørsmål. 57 av disse kom mellom klokken 24.00 og 08.00.

Klokken 15.00, som fortsatt er før majoriteten kommer hjem fra jobb, var tallet 728.

Måtte søkes opp på nytt

Grunnen er at mange NRK-kanaler i natt ble flyttet fra riksblokka til regionblokka, slik at folk ble nødt til å søke dem opp på nytt. Dermed våknet folk over hele landet opp til tause radioer.

- Omleggingen i natt har ført til at en del folk har mistet lyden og våknet opp til stille radioer, sier sier Carina Berge, leder for NRKs publikumservice, til Dagbladet.

- I tillegg er nesten alle kanalene flyttet fra DAB til DAB+. Det er fordi det er DAB+ som er den vedtatte standarden i Norge, og det ble vedtatt i Stortinget i 2011. Det ble bestemt at det skulle gjøres i 2017, sier hun.

DAB-radioeiere frustrert

Berge forteller at det er mange eldre som ringer inn, og som trenger hjelp til å gjøre et kanalsøk.

- Så vi hjelper dem med det, søker opp bruksanvisninger og prøver å bistå dem. Det er litt forskjell fra radio til radio hvordan dette skal gjøres, sier hun.

Hun forteller at de fleste som ringer inn er rolige, mens de som har DAB-radioer og ikke får inn kanalene som nå er flyttet til DAB+, er mer frustrert.

- Hvis de har en DAB-radio, og ikke DAB+, får de ikke inn kanalene. Da må de kjøpe en adapter for å få dem inn. Men for å kunne bruke en adapter må man sikre seg at DAB-radioen har en aux-inngang, forklarer Berge, og legger til at hun tror det er mange som ikke har fått med seg dette.

- Det har vært informert om lenge, men det kan være at mange ikke har fått det med seg, for mange av dem som ringer virker litt overrasket, sier hun.

- Bra at folk tar kontakt

- Jeg tenker ikke at dette tallet er voldsomt høyt, sier kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

Han mener det er bra at folk tar kontakt og forteller at det er rundt fire minutters ventetid for de som ringer til NRK.

- Jeg vil understreke at dette er henvendelser for å få råd og ikke klager. Jeg håper så mange som mulig ringer inn for å få hjelp. Jeg vil si at dette er bra, samtidig forstår jeg at det kan bli frustrasjon, men vi må ikke glemme utgangspunktet som er at folk er glad i radio, sier han.

Har det blitt gitt nok informasjon?

- Man får aldri gitt nok informasjon. Vi har satt inn masse ressurser og gjør det vi kan. Om 11 måneder slukker det siste FM-nettet i Finnmark, så informasjonsjobben er ikke over, sier han.

- Som forventet

I løpet av dagen har NRKs publikumsservice 21 personer på jobb for å ta hjelpetelefonene.

- Vi får inn telefoner kontinuerlig fra hele landet. Du rekker bare å legge på, så er det en ny som ringer med en gang, sier Berge.

- Hva tenker du om at antallet telefoner som kommer inn nå er så høyt?

- Det var vi forberedt på. Det er som forventet, sier Berge.

I løpet av året slukker de nasjonale radiokanalene og til de kommersielle radiokanalene sine FM-sendinger og går over til DAB-nettet.

SLUKKESEREMONI: Overgangen fra FM til DAB + i Nordland ble markert med en direktesendt slukkeseremoni i Bodøs nye storstue Stormen Bibliotek. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SLUKKESEREMONI: Overgangen fra FM til DAB + i Nordland ble markert med en direktesendt slukkeseremoni i Bodøs nye storstue Stormen Bibliotek. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer

De lokale radiokanalene vil kunne fortsette på FM-nettet i noen år til.

Dagens slukking i Nordland er den første i rekken, før resten av landet følger etter i tur og orden gjennom året. Troms og Finnmark er den siste regionen, og slukker FM-nettet 13. desember.

- Viktig å oppdatere stasjonslista

Overgangen til digital radio ble markert i et direktesendt arrangement i Stormen bibliotek.

Før slukkingen sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at nå håper han ingenting går galt.

– Det viktige er at publikum oppdaterer stasjonslista for å ta inn de nye kanalene. Jeg er også veldig spent på hvordan folk håndterer bilene sine de neste ukene, sier kringkastingssjefen til NTB.

Må ha DAB +

Norge er først ute i verden med å slokke FM-nettet, og begivenheten i Bodø er omfattet av stor internasjonal interesse. Radiosjefer fra inn- og utland skal også ha en rolle i seremonien.

Lokalradiostasjoner i Nordland forventer en økt oppslutning etter slukkingen, spesielt fra bilførere som ikke har tatt overgangen til DAB. Alle NRKs kanaler sendes i DAB+ fra onsdag. P4 og Radio Norge sender i DAB i en periode fremover.

De som har en førstegenerasjons DAB-radio (uten pluss), vil kun få inn P4 og Radio Norge av rikskanalene etter 11. januar. For å motta et fullstendig riksdekkende radiotilbud må man enten ha DAB+-radio eller benytte andre digitale plattformer som internettradio, mobil, nettbrett eller TV.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!