«Leaving Neverland»

Telefonstorm til incesthjelpelinje etter NRK-visning

Flere stod fram for første gang.

KONTROVERS: Wade Robson og James Safechuck har tidligere vitnet for Michael Jacksons uskyld. I den kontroversielle «Leaving Neverland» maler de et helt annet bilde av poplegenden. Video: NRK Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at dokumentaren «Leaving Neverland» ble tilgjengelig for strømming, er henvendelsene til Landsdekkende telefon for incest og seksuelt misbrukte doblet.

Pågangen var så stor at rådgiverne ikke fikk besvart alle henvendelsene, ifølge daglig leder Mary-Ann Oshaug.

- Rett etter filmen sluttet, lyste alle linjene og vi fikk ikke tatt alle telefonene, siden det var så mange som ringte. Flere av dem som ringte inn stod fram som overgrepsofre for første gang, sier hun til P4-Nyhetene.

- Ellers gikk telefonene ut på veldig mange reaksjoner i forhold til mødrene som ikke passet på ungene sine. I tillegg var det en del menn som klarte å åpne seg. Så jeg tror dokumentaren hadde mye å si for utsatte menn, fortsetter Oshaug.

- Over 100 telefoner

40 henvendelser daglig er vanlig, skriver radiokanalen, men i kjølvannet av dokumentarlanseringen kom det inn over 100 henvendelser som bare gjaldt «Leaving Neverland».

I den mye omtalte dokumentaren anklager to menn, Wade Robson og James Safechuck, som ble tatt under vingen av megastjernen Michael Jackson som barn, artisten for grove seksuelle overgrep. Familiene maler et bilde av å bli blendet av vennskapet, kjendisstatusen og lovnader om store kreative karrierer, noe som gjorde at guttene fikk være alene med ham i lange perioder.

Overgrep skal blant annet ha funnet sted mens moren til Robson var i naborommet, og de to «lekte på rommet» til Jackson, forteller de. Den ene hevder at han bare var bare sju år gammel da misbruket startet.

Fans raser

Jackson-familien benekter alle påstander om misbruk og overgrep og har gått til rettslig krig mot «Leaving Neverland». De har blant annet hevdet at familiene som står fram har økonomiske hensikter. Dokumentaren inkluder ikke motstemmer til påstandene fra Robson og Safechuck.

Jacksons nevø, Taj Jackson, sier at han vokste opp med stjernas mye omtalte overnattingsfester, og at han aldri syntes det var rart. Men han ser at det kan se rart ut for omverdenen.

- Jeg tror min onkels feil var at han bare ikke hadde evnen til å se på det på en annen måte. Og jeg tror det var tingen, at naivitetens ble hans fall, på en måte, sier Taj Jackson, ifølge Hollywood Reporter.

Fans verden over raser mot den 180 minutter lange filmen. I Frankrike har tre fangrupper gått sammen om et søksmål mot Safechuck og Robson som de mener skitner til Jacksons ettermæle og «lynsjer» den avdøde superstjerna, skriver The Guardian.

Vinglete NRK

NRK bedyret i forkant av premieren på «Leaving Neverland» at de ikke ville spille Jacksons musikk i en periode etter at dokumentaren ble offentlig tilgjengelig. Det var radiospillelistene til kanalene P1, P13 og P1+ som skulle bli berørt.

P3s musikksjef Knut-Henrik Ytre-Arne uttalte at avgjørelsen først og fremst var en redaksjonell vurdering, om hva slags følelser musikken kan utløse hos folk.

Mange var kritiske til NRKs beslutning, noe som gjorde at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen overstyrte Ytre-Arne og NRK valgte å spille musikken likevel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer