– Telenor er for mektig

Mediepolitikere er skremt over den mektige posisjonen til Telenor, men vet ikke hvordan de skal bremse giganten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 3. september lanseres det nye digitale bakkenettet, RiksTV av eierne NRK, TV 2 og Telenor. Digitaliseringen av mediene har gitt Telenor en unik maktposisjon.

Telenor ASA

• Norsk telekommunikasjonskonsern opprettet i 1855.

• Norges tredje største konsern og organisert med egne forretningsområder for mobiltjenester, fastnettvirksomhet og TV-tjenester via kabel og satellitt (bl.a. Canal Digital).


•
Konsernsjef er Jon Fredrik Baksaas, styreleder er Thorleif Enger.

• Staten eier gjennom Nærings- og handelsdepartementet ca. 54 prosent av aksjene.

• Telenor, TV2 og NRK eier en tredjedel hver av Norges televisjon as (NTV) og RiksTV. NTV har ansvaret for utbygging og drift av det nye digitale bakkenettet. RiksTV er tjenestetilbyderen i det nye nettet.

Kilder: snl.no og

– Da vi i sommer forsøkte å skaffe oss en oversikt over Telenors stilling i dette markedet, ble vi sjokkert. Vi så da klart at Telenor sitter på alle sider av bordet i norsk medielandskap. Dette skremmer meg, sier mediepolitisk talsmann i Frp, Ulf Erik Knudsen, til Ukebrevet Mandag Morgen.

Han får støtte av Venstres Trine Skei Grande som er overbevist om at Telenor har vært svært bekvem med at politikerne i liten grad har oversikt over selskapets reelle maktposisjon.

Stemningsskifte

Mandag Morgen har hatt samtaler med en rekke framtredende kultur- og mediepolitikere. Samtalene avslører at det er et politisk stemningsskifte på gang overfor Telenor. Fra å ha blitt sett som den nasjonale leverandøren av teletjenester, blir selskapet i økende grad betraktet som den dominerende premissgiveren i digitaliseringen av mediemarkedet.

– Telenor er en beinhard markedsaktør som må behandles likt med de andre aktørene som nå gjør seg gjeldende i det norske markedet. Vi kan ikke ha ett sett regler for Telenor og andre for Mecom. Det går ikke an å gå av skaftet når Schibsted bommer på en prosent eller to i en eiersak og forholde seg passiv til Telenors vekst, sier Ulf Erik Knudsen.

Kulturminister Trond Giske er klar over problemet og antydet i vårens kringkastingsmelding at medieeierskap vil bli et tema framover.

Telenor har det siste tiåret gått fra å være telemonopolist og TV-distributør, til å bli et av Norges framtredende medieselskaper.

VIL BLI TEMA: Medieeierskap vil bli et tema fremover, sier kulturminister Trond Giske. Her legger han fram stortingsmelding om kringkasting. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL BLI TEMA: Medieeierskap vil bli et tema fremover, sier kulturminister Trond Giske. Her legger han fram stortingsmelding om kringkasting. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Mange hatter

– En skal lete lenge etter et selskap som er like dominerende som Telenor er i Norge, sier forskningsleder ved Møreforskning, Johan Roppen til Mandag Morgen.

Høyres Olemic Thommessen mener Telenors mange hatter er et problem, men understreker samtidig at selskapet har vært et viktig lokomotiv i bransjen. 

SJOKKERT: Ulf Erik Knudsen fra Frp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer