– Telenor er for mektig

Mediepolitikere er skremt over den mektige posisjonen til Telenor, men vet ikke hvordan de skal bremse giganten.

(Dagbladet.no): 3. september lanseres det nye digitale bakkenettet, RiksTV av eierne NRK, TV 2 og Telenor. Digitaliseringen av mediene har gitt Telenor en unik maktposisjon.

– Da vi i sommer forsøkte å skaffe oss en oversikt over Telenors stilling i dette markedet, ble vi sjokkert. Vi så da klart at Telenor sitter på alle sider av bordet i norsk medielandskap. Dette skremmer meg, sier mediepolitisk talsmann i Frp, Ulf Erik Knudsen, til Ukebrevet Mandag Morgen.

Han får støtte av Venstres Trine Skei Grande som er overbevist om at Telenor har vært svært bekvem med at politikerne i liten grad har oversikt over selskapets reelle maktposisjon.

Stemningsskifte

Mandag Morgen har hatt samtaler med en rekke framtredende kultur- og mediepolitikere. Samtalene avslører at det er et politisk stemningsskifte på gang overfor Telenor. Fra å ha blitt sett som den nasjonale leverandøren av teletjenester, blir selskapet i økende grad betraktet som den dominerende premissgiveren i digitaliseringen av mediemarkedet.

– Telenor er en beinhard markedsaktør som må behandles likt med de andre aktørene som nå gjør seg gjeldende i det norske markedet. Vi kan ikke ha ett sett regler for Telenor og andre for Mecom. Det går ikke an å gå av skaftet når Schibsted bommer på en prosent eller to i en eiersak og forholde seg passiv til Telenors vekst, sier Ulf Erik Knudsen.

Kulturminister Trond Giske er klar over problemet og antydet i vårens kringkastingsmelding at medieeierskap vil bli et tema framover.

Telenor har det siste tiåret gått fra å være telemonopolist og TV-distributør, til å bli et av Norges framtredende medieselskaper.

VIL BLI TEMA: Medieeierskap vil bli et tema fremover, sier kulturminister Trond Giske. Her legger han fram stortingsmelding om kringkasting. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VIL BLI TEMA: Medieeierskap vil bli et tema fremover, sier kulturminister Trond Giske. Her legger han fram stortingsmelding om kringkasting. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Mange hatter

– En skal lete lenge etter et selskap som er like dominerende som Telenor er i Norge, sier forskningsleder ved Møreforskning, Johan Roppen til Mandag Morgen.

Høyres Olemic Thommessen mener Telenors mange hatter er et problem, men understreker samtidig at selskapet har vært et viktig lokomotiv i bransjen. 

SJOKKERT: Ulf Erik Knudsen fra Frp.