Bøtelagt: Telenor får gigantbot. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
Bøtelagt: Telenor får gigantbot. Foto: REUTERS / NTB ScanpixVis mer

Telekom

Telenor og Telias markeds-duopol må avskaffes

Dagbladet mener: Konkurransetilsynets enorme Telenor-bot viser hvor viktig det er at flere aktører utfordrer bransjens giganter.

Meninger

Det norske telekom-markedet er på over tjue milliarder kroner i året. Slike summer skaper attraktive forretningsmuligheter. En markedsandel på bare fem prosent, utgjør potensielt sett en omsetning på en milliard kroner.

De konkurrerende selskapene i sektoren har en takknemlig oppgave. Nordmenn er både betalingsvillige og teknologisk godt skodd for å ta i bruk nye produkter og løsninger. Vi blir ikke mette på raskere nett og smartere telefoner.

Mye står imidlertid på spill. Kundene er avhengig av at konkurransen er reell om å levere det beste tilbudet, tilpasset nordmenns mange krav om både dekning, pris og nye teknologiske løsninger.

Dessverre har vi forholdsvis få alternativer. Markedet domineres av store og etablerte aktører, hovedsakelig Telenor og Telia. De får i stor grad styre hvilke mobilvaner og prisnivå vi venner oss til.

Slik bør det ikke være. Alle med mobiltelefon er tjent med at konkurransen i markedet fungerer bedre enn i dag.

Men velfungerende konkurranse i telekom fordrer flere mobilnett. I Norge har vi to. Det ene eid av Telia, det andre av Telenor. Nye selskaper som vil kjempe om markedsandeler i bransjen må derfor enten leie nett av Telenor eller Telia, eller bygge ut sitt eget.

Verken Telenor eller Telia har en interesse av at andre aktører bygger ut sitt eget nett. De kan tale varmt om «sunn konkurranse» til de blir andpustne, men det står til stryk i troverdighet.

Skal vi tro Konkurransetilsynet har Telenor til og med prøvd å sabotere forsøk på utbygging av et tredje mobilnett. Forrige uke fikk Telenor en bot på 788 millioner kroner for å ha utnyttet markedsposisjonen til en slik manøver. Ved å pålegge selskapet Network Norway, som sammen med Tele2 skulle bygge ut et tredje mobilnett, en avgift som økte med antall kunder, mener Konkurransetilsynet at Telenor fjernet insentivene til å fortsette utbyggingen.

Boten kommer etter flere års etterforskning. Etter en to uker lang razzia i Telenors kontorlokaler i 2012, opprettet både EFTAs overvåkningsorgan ESA og Konkurransetilsynet sak. Fredag kom beskjeden om at Telenor også risikerer milliardbot fra ESA. Selskapet nekter selv for at det har gjort noe galt.

Dagbladet mener saken er et godt eksempel på hvorfor vi trenger flere aktører i markedet. Konsolideringen fra Telenor og Telia er ikke i forbrukernes interesse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.