Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Telenor skeptisk til å utlevere ip-adresser

Også Datatilsynet synes det nye vedtaket er problematisk.

HAR DU LASTET NED DENNE ULOVLIG?: Monsters vs. Aliens er en av de mest nedlastede filmene fra Pirate Bay. Gårsdagens vedtak fra Post og teletilsynet vil gjøre det lettere for rettighetshaverne å få vite identiteten til de som deler musikk og filmer ulovlig. Foto: Filmweb.
HAR DU LASTET NED DENNE ULOVLIG?: Monsters vs. Aliens er en av de mest nedlastede filmene fra Pirate Bay. Gårsdagens vedtak fra Post og teletilsynet vil gjøre det lettere for rettighetshaverne å få vite identiteten til de som deler musikk og filmer ulovlig. Foto: Filmweb. Vis mer

(Dagbladet.no): I går vedtok Post- og teletilsynet at rettighetshaverne kan få vite identiteten til de som laster ned filmer, musikk eller bøker ulovlig. Forutsetningen er at tingretten mener det er sterk grunn til mistanke.

- Dette et veldig viktig vedtak, sier Rune Ljostad ved advokatfirmaet Simonsen. Advokatfirmaet arbeider for film- og musikkindustrien og har konsesjon til å overvåke fildelerne.

- Teleselskapene må rette seg etter dette
- Post- og teletilsynet (PT) har ombestemt seg når det gjelder regelen om opphevelse av taushetsplikten. Hittil har PTs holdning vært at loven ikke åpner for at rettighetshaverne kan få vite ip-adresser, men nå åpner vedtaket for at flere enn politiet kan få vite disse. Domstolen må selvsagt avgjøre dette, men vanligvis vil domstolen legge seg på samme linje som PT, og da har teleselskapene å rette seg etter dette.

Norges største teleselskap er imidlertid ikke like sikre på om dette innebærer noen forandring fra dagens praksis.

- Vi forholder oss selvsagt til norsk lov og politimyndighet, som vi allerede gjør i dag. Når noen tar kontakt med oss og påstår at våre kunder gjør noe ulovlig på nett, henviser vi dem til politiet. Så vil politiet gjøre en lovlighetsvurdering før de eventuelt ber oss om info om kunde som er mulig å hente ut. Vi støtter selvfølgelig norsk politi i deres etterforskning der vi kan, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

- Det liker vi dårlig
Han presiserer at han ennå ikke at fått tilsendt vedtaket, og derfor uttaler seg på grunnlag av Dagens Næringslivs gjengivelse av vedtaket.

- Det advokatfirmaet Simonsen har argumentert for, senest i fildelingsseminaret på Stortinget på onsdag, er at slik innhenting av personinfo skal skje uten innblanding av lovgivende- eller politimyndighet, altså i en direkte kontakt mellom en tredjepart og en internettleverandør. Det liker vi dårlig. Hvem skal da gjøre en vurdering av lovlighet? Jeg har derfor litt problemer med å se hva som er annerledes enn praksisen vi har i dag, sier Lessum.

SKEPTISK: Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, liker dårlig tanken på å utlevere informasjon om ip-adresser direkte til en tredjepart, som musikk- og filmindustrien. Foto: Telenor.
SKEPTISK: Informasjonssjef i Telenor, Atle Lessum, liker dårlig tanken på å utlevere informasjon om ip-adresser direkte til en tredjepart, som musikk- og filmindustrien. Foto: Telenor. Vis mer

- Problematisk
Også Datatilsynet er svært skeptiske til gårsdagens vedtak. Nå vurderer de å trekke tilbake advokatfirmaets konsesjon til å overvåke fildelere.

— Vår konsesjon gjaldt informasjon gitt til politiet, ikke direkte til Simonsen. Dette var et problematisk vedtak for oss, og dette gjør det ikke lettere, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NTB.

— Hvis det nå er slik at Post- og teletilsynet har åpnet opp for at navnene kan gis direkte til Simonsen om retten sier ja, er forutsetningene for konsesjonen vi ga endret. Da kan vi bli nødt til å se på hele dette sakskomplekset på nytt. Når private aktører får informasjon fra nettleverandørene stiller saken seg annerledes, sier Skåra, som også vil pålegge nettleverandørene å slette trafikkdata innen tre uker.

PROBLEMATISK: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet er kritisk til det nye vedtaket, og vil nå pålegge nettleverandørene å slette trafikkdata innen tre uker. Skåra vil også revudere advokatfirmaet Simonsens rett til å overvåke fildelere. Foto: Scanpix.
Foto: Tore Meek / SCANPIX
PROBLEMATISK: Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet er kritisk til det nye vedtaket, og vil nå pålegge nettleverandørene å slette trafikkdata innen tre uker. Skåra vil også revudere advokatfirmaet Simonsens rett til å overvåke fildelere. Foto: Scanpix. Foto: Tore Meek / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling