- Telenors nedkopling fra NIX er uproblematisk

Mener Post- og teletilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Telenor koblet seg fra NIX, (Norwegian Internet eXchange) knutepunktet alle de store norske nettleverandørene er koblet sammen i, har reaksjonene vært mange og sterke.

I går sa Torgeir Waterhouse, seniorrådgiver hos Forbrukerrådet, til Dagbladet.no at Telenors handlemåte er «veldig uheldig» og «kan være starten på en mer tungvint og operatørstyrt netthverdag». (Waterhouse stiller til direkte nettmøte om Telenor-saken på Dagbladet.no i morgen, fredag, kl. 12.)

- Uproblematisk
Det har vært knyttet en del spenning til hvilke konklusjoner Post- og teletilsynet (PT), en etat med ansvar for å regulere og overvåke post- og telekommunikasjonssektoren i Norge, ville komme med i sin rapport om saken. I går leverte tilsynet sin rapport om «Telenors samtrafikkavtaler for Internettrafikk» til Samferdselsdepartementet, og konklusjonen er klar:

Utmeldingen skaper ikke problemer med hensyn til muligheten for å oppnå alle-til-alle-kommunikasjon på Internett i Norge..

«Telenors nedkopling fra NIX medfører ingen problemer», lyder overskriften på tilsynets hjemmeside. Derfra lenkes man videre til rapporten (pdf).

Her påpeker PT at utmeldingen fra NIX bare er sluttføringen av en lengre prosess fra Telenor side, og at det før utmeldingen bare var tre prosent av selskapets bredbåndstrafikk som gikk over NIX-punktet. Tilsynet mener at frakoblingen ikke gir Telenor bedre muligheter til å prioritere trafikk, og at selve frakoblingen derfor ikke gir grunn til bekymring relatert til såkalt nettnøytralitet. Tilsynet mener imidlertid at spørsmålet om nettnøytralitet bør vurderes i en større sammenheng.

Ønskelig om Telenor ble på NIX

Post- og teletilsynets mandat har, etter det Dagbladet.no kjenner til, vært å vurdere de sikkerhetmssige og trafikkmessige konsekvensene av Telenors nedkobling. De mediepolitiske og samfunnsmessige konsekvensene av selskapets forretningspraksis på nettet tar tilsynet ikke stilling til. Rapporten inneholder likevel flere motforestillinger mot Telenors nedkopling fra NIX:

FRIKJENNES:Konsekvensene av Telenors utmelding fra NIX-samarbeidet er små, ifølge Post- og teletilsynet.
FRIKJENNES:Konsekvensene av Telenors utmelding fra NIX-samarbeidet er små, ifølge Post- og teletilsynet. Vis mer

•Kvalitet og responstid vil kunne påvirkes, selv om tilsynet ikke har fått meldinger om dette så langt.

•PT mener det hadde vært «ønskelig» av beredskapshensyn om Telenor ble på NIX.

•PT påpeker at Telenors nedkopling kan starte en mulig uheldig utvikling med ay andre store Internettilbydere også kobler seg fra NIX-

•Rapporten påpeker at innholdsleverandører heretter vil måtte betale for direkte adgang til Telenors nett, men sier at eventuelle konkurransevridende effekter av dette må vurderes av Konkurransetilsynet.

- Ikke vesentlige problemer
Dagbladet.no spurte underdirektør Arne Litleré, som har ført rapporten i pennen på vegne av direktør Willy Jensen og avdelingsdirektør Torstein Olsen, om den ikke inneholder vel mange påpekninger av mulige problematiske effekter til at PT har dekning for å si at Telenors nedkobling «ikke medfører noen problemer».

- Jeg har ingen kommentar til det ut over det som står i rapporten. Vi har pekt en del problemer, men de er ikke umiddelbare og vesentlige. Alle når de samme sidene som tidligere, og det er ingen indikasjoner på større problemer. Det vil alltid være visse tilpasningsvansker når det skal gjøres endringer i et nett, men dette er forbigående.

- Dere skriver i rapporten at det ville være ønskelig om Telenor koblet seg på NIX igjen. Hva skal til for at Telenor kan pålegges å koble seg på igjen?

- Jeg har ikke synspunkter på om Telenor kan pålegges å koble seg på. Vi har sagt det er ønskelig, og vil gå i dialog med NIX om en mulig endring av avtalevillårene, sier Litleré .

UPROBLEMATISK: Post- og teletilsynet, her ved direktør Willy Jensen, mener Telenors nedkobling fra NIX ikke skaper vesnetlige problemer i det norske nettet. Illustrasjonfoto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer