LEDER

Telenors uvitenhet

Uvitenhet er amatørenes fikenblad.

SIGVE BREKKE: Må rydde opp.
SIGVE BREKKE: Må rydde opp. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Vimpelcoms innrømmelse av omfattende korrupsjon i Usbekistan er svært alvorlig for Telenor. Selskapet, som Telenor eier 33 prosent i, inngikk torsdag forlik med amerikanske myndigheter og må ut med 6,8 milliarder kroner som straff. Teleselskapet skal ha overført minst 600 millioner kroner til et postboksselskap som er knyttet til diktatordatteren Guinara Karimova, i bytte for lisenser. Operasjonen blir av eksperter beskrevet som et klassisk og dårlig skjult tilfelle av korrupsjon, men det var, som så ofte, pressens undersøkelser som til slutt avdekket skandalen og utløste etterforskningen.

Telenor-ledelsen har hele veien bedyret sin uvitenhet. Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sa i en høring i kontrollkomiteen i Stortinget, at han ikke ante hva som hadde foregått i selskapet han var styremedlem i fra 2010. I dag har konsernsjef Sigve Brekke klokelig lagt seg på en mer ydmyk linje og sier at Telenor burde ha gjort mer for å undersøke anklagene.

Det er nesten vanskelig å tro at en så stor korrupsjonssak har gått fullstendig under radaren i Vimpelcom-styret og i Telenor. Usbekistan er en av verdens mest korrupte regimer. En internasjonal gigant som Telenor, som har lang erfaring med å operere i land hvor korrupsjon er vanlig, burde ha vært mer på vakt. Uvitenhet er amatørenes fikenblad. Profesjonelle styrer og eiere plikter å foreta aktive undersøkelser. Heldigvis er pressen fortsatt i stand til å gjøre jobben sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer