Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Telenors uvitenhet

Uvitenhet er amatørenes fikenblad.

SIGVE BREKKE: Må rydde opp.
SIGVE BREKKE: Må rydde opp. Vis mer
Meninger

Vimpelcoms innrømmelse av omfattende korrupsjon i Usbekistan er svært alvorlig for Telenor. Selskapet, som Telenor eier 33 prosent i, inngikk torsdag forlik med amerikanske myndigheter og må ut med 6,8 milliarder kroner som straff. Teleselskapet skal ha overført minst 600 millioner kroner til et postboksselskap som er knyttet til diktatordatteren Guinara Karimova, i bytte for lisenser. Operasjonen blir av eksperter beskrevet som et klassisk og dårlig skjult tilfelle av korrupsjon, men det var, som så ofte, pressens undersøkelser som til slutt avdekket skandalen og utløste etterforskningen.

Telenor-ledelsen har hele veien bedyret sin uvitenhet. Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sa i en høring i kontrollkomiteen i Stortinget, at han ikke ante hva som hadde foregått i selskapet han var styremedlem i fra 2010. I dag har konsernsjef Sigve Brekke klokelig lagt seg på en mer ydmyk linje og sier at Telenor burde ha gjort mer for å undersøke anklagene.

Det er nesten vanskelig å tro at en så stor korrupsjonssak har gått fullstendig under radaren i Vimpelcom-styret og i Telenor. Usbekistan er en av verdens mest korrupte regimer. En internasjonal gigant som Telenor, som har lang erfaring med å operere i land hvor korrupsjon er vanlig, burde ha vært mer på vakt. Uvitenhet er amatørenes fikenblad. Profesjonelle styrer og eiere plikter å foreta aktive undersøkelser. Heldigvis er pressen fortsatt i stand til å gjøre jobben sin.

Spørsmålet er også hvor de statlige eierne i Telenor har vært. Næringsminister Monica Mæland ga Svein Aaser sparken som styreleder i Telenor på grunn av tilbakehold av informasjon. Statens håndtering av eierskapet er sentralt tema på den utsatte høringen i kontrollkomiteen til våren. Næringsdepartementet synes å ha gitt flaggskipet for mye spillerom. Nulltoleranse for korrupsjon krever mer enn festtaler.

Som vanlig når store penger står på spill, har advokater hatt hendene fulle. Man har gått i forsvar i stedet for å rydde opp og vise åpenhet. Ulike aktører, både i næringslivet og i politikken, har rykket ut til Telenors forsvar, både mot Økokrim og kontrollkomiteen. Det har ikke vært vakkert. Nå som korrupsjon endelig er konstatert, er skuespillet forhåpentlig over. Det er nødvendig å få kortene på bordet for å hindre at det skjer igjen. Statlig eierskap forplikter langt utover bunnlinjen. Norske flaggskip, som Telenor og Statoil, må holdes til den høyeste standard.