Teletubbies lages på sultelønn

Kinesiske ungjenter jobber på sultelønn for å lage lekene som ender opp som norske julegaver. De norske importørene legger ansvaret over på kinesiske myndigheter.

Ifølge Framtiden i våre henders overvåkingsorgan NorWatch er Barbie-dokkene, Disney-figurer, Fisher Price-leker, Tomy-biler og de nye populære Teletubbies-lekene blant lekene som lages av arbeidere med minimallønn og elendige arbeidsforhold. Det samme gjelder såkalte gratisleker fra McDonald's og Nestlé.

Det var NorWatch som offentligjorde rapporten, som er utarbeidet av to organisasjoner i Hongkong. Det dreier seg om en sjokkrapport som forteller om graverende forhold ved 12 forskjellige kinesiske leketøysfabrikker.

«Umenneskelige og uverdige.» Slik beskrives forholdene ved fabrikkene.
De fleste som jobber i disse fabrikkene, er jenter mellom 16 og 30 år. De spiser og sover på jobben, og ser knapt nok dagslys. Mange må jobbe 16 timer i døgnet, sju dager i uka, 51 uker i året. Lønna ligger på mellom 270 og 890 kroner i måneden. Rystende opplysninger forteller at begynnerlønna kan ligge på tarvelige 35 kroner i måneden.

Norske barn er storforbrukere av de kinesiske lekene. Men likevel fraskriver inn-kjøpsansvarlig Svein Erik Andersen i Brio, en av importørene som rammes av rapporten, seg ansvaret.

- Dette burde være en hastesak for de kinesiske myndighetene, sier han.