Telle penger

TELLÉ RECORDS

er, om ikke lagt ned, så i hvert fall nede i en økonomisk bølgedal som synes urovekkende dyp. Sist uke ble det kjent at selve symbolet på det innovative, kreative bergensmiljøet nå har sagt opp sine ansatte. Selskapet flytter symboltungt nok ut av Industribygget, hvor store deler av det vitale musikkmiljøet i Bergen holder til. Etter at gründer Mikal Telle gir ut oppfølgeren til den allerede legendariske Tellé-samleren «Samleplate» til høsten, tar han seg en lang ferie fra platebransjen.

FOR DE SOM HAR

sett Röyksopp og Kings Of Convenience forsvinne til gylne karrierer på internasjonale selskaper, sett Mikal Telles høye plasseringer på lista over mektige bransjefolk gjennom flere år, og sett hvilken anerkjennelse han nyter utenfor landets grenser, så er det kanskje litt pussig at dette ikke har vært mer innbringende.

En kjapp titt i Dagbladets tekstarkiv, viser at mangelen på penger har vært noe av en rød tråd i intervjuene med Telle. Da han ble intervjuet i forbindelse med en singleutgivelse med de da relativt ukjente Röyksopp i Dagbladet Fredag i mai 1999, var tittelen «Fattig musikkpusher». To og et halvt år seinere ble han sitert på at «Det er fristende å forlate alle regningene en gang for alle. I dag måtte jeg pante brusflasker for å få råd til å kjøpe en bolle».

I ET NORSK

musikklima hvor samrøre mellom undergrunn og storselskaper etterhvert er blitt mer regelen enn unntaket, har Tellé tviholdt på uavhengig distribusjon og holdt mulige investorer på armlengdes avstand. Sonic Youth dannet skole for denne typen kompromiss da de undertegnet for Geffen Records på slutten av 80-tallet (se side 44 og 45), en modell hvor artister med både kommersielle ambisjoner og kontrollbehov kan få i pose og sekk. Straightedgeren Telle har derimot det samme strenge bransjesynet som var vanlig i tidlig 80-talls amerikansk hardcore: storkapitalen er Satan uansett. En edel holdning forsåvidt, men det er lite å slå i bordet med i skifteretten.

MIKAL TELLE

er landets kanskje mest idealistiske og platebransjekritiske person. Samtidig er han en premissleverandør med usedvanlig teft og smak. Det er viktig at slike folk får gi ut plater.