Tellefsen: - Jeg spiller for Kjell i kveld

Arve Tellefsen fikk meldingen om sin nære venns bortgang like før han gikk på scenen i Argentina i går kveld.

Arve Tellefsen og Kjell Bækkelund var svært nære venner, særlig de siste årene. Bækkelund har slitt med sykdom en stund, men snakket med Tellefsen for 14 dager siden før fiolinisten dro på turne til Sør-Amerika.

Han var veldig flink til å ringe og skrive til vennene sine. Han hørtes bra ut da jeg snakket med ham, men jeg vet at han var sliten. For meg er dette et kollosalt personlig tap, sier en sorgtung Arve Tellefsen til Dagbladet.no fra Buenos Aires.

Han skal på scenen om noen timer og har nettopp fått høre at hans nære venn og kollega har gått bort.

Engasjert

- For norsk musikkliv er det er stort tap av en gigant i norsk musikkliv. Det er få musikere i forrige århundre som har gjort enn større innsats for norsk musikk, enn nettopp Kjell.

Arve Tellefsen sier at Bækkelund var en fremragende pianist, men at han hadde et sterkt engasjement også utenfor konsertsalen.

Kjell Bækkelund var politisk aktiv i Arbeiderpartiet og en nær venn med mange av de fremste statslederne i Norge i etterkrigstiden.

- At vi i det hele tatt fikk etablert Rikskonsertene har nok Bækkelund hovedæren for. Han gjorde en kjempeinnsats for hele kulturlivet i Norge. Alle musikere, men også alle i landet står i stor takknemlighetsgjeld til ham, sier Tellefsen.

Spesiell konsert

Han trekker også fram Bækkelunds innsats som amabassadør for å fremme norsk musikk og kultur rundt om i verden. Bækkelund reiste over alt og holdt konserter og han trakk fram hjemlandet sitt hvor enn han dro.

_|Han etterlater seg et veldig tomrom. Det blir veldig spesielt å holde konsert her i Buenos Aires i kveld, men jeg spiller for Kjell i kveld, sier Arve Tellefsen.

Siste store konsert

Kjell Bækkelund var også kjent for sine mange avskjedskonserter.

- Han fortalte meg at han gjerne ville trekke seg tilbake, men så angret han etterpå og holdt nye konserter, sier Tellefsen.

Den siste virkelige store konserten han holdt var i Gamle Logen i Oslo. Da framførte han Frantz Liszts komplette

klavertranskripsjoner fra Wagners operaer. En oppgave som mange mente var den største oppgaven han noensinne hadde tatt på seg.

- Det var en kjempekonsert, sier Tellefsen.

<B>Kjell Bækkelund</B>
NÆRE VENNER:</B> Særlig de seneste årene kom vi nær hverandre. Det er et kollosalt tap for meg at Kjell er borte, sier Arve Tellefsen.