Telles verden

Mikal Telle (26) er best kjent som mannen bak Röyksopp. Men han er også en blakk husokkupant som holder seg unna rus, og er forsiktig med sex.

TRE SANNHETER OM MIKAL TELLE:

1. Han drikker ikke, røyker ikke og bruker ikke narkotika.

2. Han mener man skal vente med sex til man treffer den rette.

3. Han vil ha det gøy mens han forandrer verden.

- Musikk er viktigere enn mat og vann. Musikken er min næring, sier Mikal Telle. Han er mannen med snerten aksent som stiftet plateselskap. Tellé records oppsto for fem år siden. De siste par årene har Mikal gjort seg bemerket med tre ting:

1. Röyksopp.

2. Kings of Convenience

3. For sin store kjeft.

MIKAL TELLE KJEFTER på platebransjen for bare å tenke penger. Selv er han mannen som først ga ut en rekke suksesser, nå sist Ralph Myerz and the Jack Herren Band. Uten å ha tjent en krone på dem.

I dag spiller Bjørn Torske, Kaptein Kaliber, Uusi Fantasia og Datarock fra Tellé på Sonar-festivalen i Barcelona. Til høsten kommer ny samleplate på Tellélabelen.

DET ABSOLUTTE KAOS råder på pauserommet til Tellé records. Bak en glassvegg, i Duper studio, sitter Sondre Lerche og H.P. Gundersen i New Records og jobber med Sondres neste plate. I det 20 000 kvadratmeter store, dystre Industrihuset har de fleste i «Bergensbølgen» kontorer og studioer. Rett over gangen holder Bjørn Torske, Kaptein Kaliber, Røyksopp og Poor Rich Ones til. Litt lenger ned i etasjene er kontoret og øvingslokalet til Ephemera. Mikal hilser litt mutt. Synker ned i stolen. Buksa henger langt ned på rompa, hettegenseren er blå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Plateselskapet er fortsatt nesten bare en hobby, sier Mikal, og forteller at han er i ferd med å stifte AS.

- Dette året skal vi bli mer effektive på businessdelen, så vi kan gjøre mer av de kreative tingene, sier Telle.

Hittil har alle Tellébandene signet andre plateselskap når de har tatt av.

- Pengene har styrt unna vår konto. Vi krangler av og til om hvem som skal ha panten for flaskene på kontoret.

HAN ER HØY, mørk og har en merkelig dialekt. Ofte tatt for å være arrogant. Litt vanskelig å intervjue, blir det sagt.

- Jeg gidder ikke lenger kommentere det hver gang Røyksopp gjør ett eller annet. Her om dagen ringte ei avis fra Trøndelag og spurte om mine tre favoritt trønderrockeplater! sier Mikal, helt oppgitt.

- Men hvis jeg kan få prate om noe viktig, som at folk må gjøre ting selv, er jeg med. Det er så mange som sender in demoer og vil at vi skal gi ut plata deres. Det er mye kulere at folk gjør det selv.

Her er Mikals «gjør det selv-oppskrift»:

1. Hvis det er elektronisk musikk, spiller du inn en singel på datamaskinen selv. Ellers kan du spille inn i øvingslokalet med dårlig lyd. Det kan være kult det.

2. Du trykker opp 4- 500 eksemplarer, helst vinyl, og sender rundt til plateselskap, radiostasjoner, butikker du liker. Resten selger du til venner.

3. Masse tålmodighet. Tro på musikken.

- Den gutsinga der, den formelen der, er det flere som burde prøve. Det er ingen vits i å sitte hjemme og tro du skal bli oppdaget.

- Ephemera gjør alt selv, og det er så forbanna kult.

DET OKKUPERTE HJEMMET er en stor seng, en stor TV, en mikrobølgeovn og et kjøleskap som ikke virker.

Utslagsvask med brune striper (noe feil med røra). Do med lange, brune striper (noe feil med røra)

På veggene: Keep it real og Fuck the police

- Jeg kan ikke bo her resten av livet, men det er ufattelig digg å tenke på hvor mye jeg sparer hver måned.

VI DRAR TIL VINYLBUTIKKEN. Butikken «Nöstekollektivet» er avlang, liten, turkis og kald. I taket henger en diskokule.

- Ikke for å være frekk, men det er en jævlig dårlig eim her når du åpner døra, sier en fjortis med tannregulering.

- Jeg vet, men det er noe galt med røra, svarer Mikal med et smalt smil.

På disken står kasser med plater sortert etter kategorier som «Rokk» og «Computermusikk». En fyr henger over platespilleren i hjørnet og stirrer på plata som snurrer rundt og rundt. Han med tannregulering sier det er Mikals fetter.

- Han er flink til å juge, sier Mikal.

Tannreguleringen tyter videre. Mikal svarer, og forteller at tannreguleringen har kjempepeiling på hip hop. At de bruker ham som konsulent når de skal bestille plater. Tannreguleringen snakker om en kul rapper:

- Han er sinnssykt tøff, disser 30 stykker i samme sangen! utbryter den usedvanlig selvsikre fjortisen.

Mikal sitter og vipper på stolen bak vinylkassene. Tannreguleringen er representativ for en større del av kundekretsen, kids som liker hip hop. Butikken er Mikals stolthet. Her vil han skape et kreativt miljø.

DA MIKAL GIKK PÅ BARNESKOLEN rakk han så vidt å få med seg A-ha og Kiss før han oppdaget hvor gøy det var å skate og høre på alternativ musikk.

Han strøk på gymnaset fordi han var opptatt med å tegne kul logo til platebutikken Primitive Records som åpnet da han var atten. Nå er navnet ett av de fem lablene til Mikal Telle. Nöstekollektivet gjennoppsto i 2000. Omsetningen er på en tusenlapp om dagen.

- På begynnelsen av 90-tallet fikk jeg venner som drev punk, hip hop og elektronisk musikk. Jeg ble opptatt av subkulturen, sier Mikal. Han har alltid vært straight edge.

- Straight edge oppsto som en antigreie. Straight Edge-livstilen er en viktig grunn til at jeg driver på med det jeg gjør i dag.

Det var bandet Minor Threat som på begynnelsen av 80-tallet ga ut låten Straight Edge. Teksten handler om å ikke bruke alkohol, dop eller røyk, og - som Mikal sier det - ha et sunt forhold til damer.

- Ja, eh... Man skal ikke ha sex.

- Det er egentlig bare sånn at du ikke puler hvem som helst. Du venter på kjærligheten, sier Mikal med et lite smil.

Han har vært kjæreste med den samme jenta i fire år. Det synes han er fint.

DET HENGER EN lapp på butikkdøra: «Vi holder stengt mellom 15-17 for å demonstrere. Åpent igjen mellom 17 og 18. Vennlig hilsen Nöste.»

- Min viktigste visjon er å forandre verden, sier Mikal.

- Vi blir dopet ned av Fremskrittspartipolitikk. Vi vil ha billigere alkohol og bacon, men vi har det faktisk så bra at vi kan slutte å tenke på oss selv.

Men Mikal vil feste, og ha det gøy mens han forandrer verden.

- Bare å stille opp på andres arrangement, møte på konserten til noen, gå på demonstrasjon i stedet for å ligge på sofaen. En må ikke ofre så mye. Det er ikke vanskelig å gjøre verden bedre.

  • I dag spiller Bjørn Torske, Kaptein Kaliber, Uusi Fantasia og Datarock fra Tellé Records på Sonar-festivalen i Barcelona.
BLAKK: - Folk tror at presseoppslag er lik mye penger, men pengene har styrt unna vår konto, sier Mikal.