Telling, tøv eller tillit

Det er kommet et virus inn i NAV-systemet hvor måling, rapportering og avvik fjerner fokuset fra kontakten med brukerne.

VIRUS: - Veterinærinstituttet i Oslo hadde for noen år siden følgende overordnede mål: «Sunne dyr i et godt miljø». Dette førte til 548 effektorienterte resultatmål med personansvar og registrering av ukeverk, skriver Nyseter. Foto: NTB Scanpix
VIRUS: - Veterinærinstituttet i Oslo hadde for noen år siden følgende overordnede mål: «Sunne dyr i et godt miljø». Dette førte til 548 effektorienterte resultatmål med personansvar og registrering av ukeverk, skriver Nyseter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nav har i mange år vært utsatt for kritikk. Det har vært en belastning både for brukere og ansatte. Men kritikken må rettes mot ansvarlige politikere, som på tross av en mengde utredninger, satte i gang en prosess og en omstilling som var meget dårlig forberedt. To nylig avgitte forskningsrapporter fra Frischsenteret og Rokkansenteret bekrefter dette.

Nav har ikke bare dette å slite med. Det er også kommet et virus inn i systemet hvor måling, rapportering og avvik fjerner fokuset fra relasjonen og kontakten med brukerne. Viruset i Nav heter: «Målstyring og bruk av målekort» og er et ektefødt barn av New Public Management med konkurranse, rapportering og byråkratisk kontroll.

Vi ser viruset også i andre sektorer. De to modige lærerne fra Sandefjord som nektet å fylle ut skjemaer med mengder av data om elevers læresituasjon. Faren som oppdaget at sin sønn måtte oppfylle hundrevis av læringsmål i løpet av noen måneder. Veterinærinstituttet i Oslo hadde for noen år siden følgende overordnede mål: «Sunne dyr i et godt miljø». Dette førte til 548 effektorienterte resultatmål med personansvar og registrering av ukeverk. Statskonsult fremhevet dette som et meget godt eksempel på vellykket mål- og resultatstyring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer