Tempelrenser i Arendal

Arendal, for den som ikke vet det, er en yndig liten sørlandsby. Men det idylliske og skjønne stedet har nu tapt litt av sitt gode ry.

ØYSTEIN DJUPEDAL:  Da fylkesmannen renset sitt house, handlet han first og spurte heller ikke etterpå. Her på natt-toget sammen med Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) fra First House. Foto: frank Karlsen
ØYSTEIN DJUPEDAL: Da fylkesmannen renset sitt house, handlet han first og spurte heller ikke etterpå. Her på natt-toget sammen med Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) fra First House. Foto: frank KarlsenVis mer
Kommentar

Revyvisa med tekst av Leif Amble-Næss handler riktig nok om Tvedestrand og den foretaksomme, forvorpne og forføreriske urmageren som kom fra Mandal med nye ideer og mye synd og fordervelse. Men også i Arendal har det hendt ting som ikke har hendt der før. Eller i alle fall ikke på lenge, sånn omtrent siden seilskutetida. Arendal var i unektelig i ei bakevje.

Arendalsuka ble innstiftet for å sette byen på kartet, etter modell av den svenske Almedalsväckan. Landets politiske klasse med tilliggende herligheter skulle samles i Arendal for å innlede høstsesongen.

Ideen ble lansert av seinere First House-direktør Per Høiby fra erkerivalbyen Kristiansand; noe som skulle tyde på forsoningsvilje og en god moral. Prosjektet ble tatt videre på dugnad av redaktør Stein Gauslaa i Agderposten, fylkesmann Øystein Djupedal i Aust-Agder og styreleder Leif Monsen i First House, også han med regionale røtter og føtter. Sponsorene ble skaffet av den erfarne lobbyisten Monsen med gullkjede på magen, silkevest og skinn på kragen; hvem skulle tro det var noe galt med han? Som uformalisert takk for innsatsen fulgte First House-logoen med på kjøpet. Når det har regnet oppmerksomhet på Arendal, har det dryppet på First House også.

Arrangementet er på tre år blitt vel etablert med et stort og representativt råd, partilederdebatt, møteplass for politiske nerder og brød og politisk sirkus for folk flest. Med Arendal kommune som teknisk arrangør og til glede for byens handelstand.

Så langt, så vel. Men det var før First House ble Fysj House. Monsens forbrytelse var at logoen hans ble et skammens merke, et signal som kastet mørke og belastende skygger over Arendalsukas dyd, integritet, uavhengighet og troverdighet. Det er rent uhyggelig å gå og vite at man har en slags underverden i sin by, med hemmelige lister og listige metoder.

Nå syntes fylkesmann Djupedal (kongens mann i Aust-Agder, tidligere SV og kunnskapsminister) at det var på tide å skaffe byen av med dette ry. Den slagkraftige trønderen grep resolutt og eneveldig inn som Arendalsukas tempelrenser og fjernet sporene etter First House. Til voldsomme protester fra den dugnadsvillige Monsen, som også har en finger med i programmet.

LikeveL: Årets Arendalsuke går av stabelen 11. til 16. august og er åpen for alle. Men med No Logo fra First House. Arrangørene har fått erfare at den som skal ha noe med de gutta å gjøre, må toe sine hender og telle lillefingrene både før, underveis og etter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.