Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Temperaturen i Oslo i februar var ... helt normal

Du trodde kanskje februar hadde vært spesielt kald? Så feil kan man ta.

BØR IKKE VEKKE OPPSIKT: - I 1970 var gjennomsnittstemperaturen -10,8. Årets februar-temperaturer slår ingen rekorder. Den havner på en 29. plass i en serie med målinger tilbake fra 1937 til i dag, skriver artikkelforfatteren. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
BØR IKKE VEKKE OPPSIKT: - I 1970 var gjennomsnittstemperaturen -10,8. Årets februar-temperaturer slår ingen rekorder. Den havner på en 29. plass i en serie med målinger tilbake fra 1937 til i dag, skriver artikkelforfatteren. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Sibir-kulde», «Kuldesjokk» og «sprengkulde» er ord tabloidene har brukt om vinteren i Oslo og Sør-Norge i år. Men har det egentlig vært spesielt kaldt? Nei. Ifølge rapportene til Meteorologisk institutt, har gjennomsnittstemperaturen denne vinteren for desember, januar og februar, ligget 1,4 grader over normalen! Det har med andre ord vært varme enn normalt. I desember lå temperaturen 1,6 grader over normalen og i januar hele 2,6 grader over normalen.

Javel, vil du kanskje si. Men februar må det vel ha vært spesielt kaldt i Oslo? Nei, faktisk ikke. På Meteorologisk institutt sin målestasjon på Blindern lå temperaturen i februar bare 0,1 grad under normalen. For landet som helhet lå den 0,8 grader under normalen, viser instituttets månedsrapport for februar. I klartekst betyr det at det mest unormale med februar, er at den ligger midt på normalen! Dette i motsetning til hva som har vært tilfelle 7 av de 10 siste år, der temperaturene ifølge Meteorologisk institutt stort sett har ligget godt over normalen.

Likevel har mediene hatt et ekstremt sterkt fokus på kulda på Østlandet denne vinteren. En kan spørre seg hva som er årsaken? Er det for å sjokkere, for å skape klikk, eller mener journalistene at de faktisk bringer noe nytt til torgs?

Det ekstreme denne vinteren har ikke skjedd i Oslo, men i Arktis. Her har den ene etter den andre rekorden stått for fall. På Jan Mayen har temperaturene i februar ligget rekordhøye 7,2 grader over normalen, i Ny Ålesund på Svalbard har temperaturene i februar ligget 9,9 grader over normalen for februar og på Bjørnøya har den ligget 6,2 grader over normalen. Den 6. februar ble det satt varmerekord på Bjørnøya, med en temperatur på 4,6 plussgrader. Den gamle rekorden var vel og merke ikke så gammel. Den var fra 2005 og lød på 4,3 plussgrader. Men til tross for alle rekordene, er dette knapt omtalt i norske medier.

De ekstremt høye temperaturene i Arktis får forskerne til å måpe. «Sjokkerende», «vilt» og «en anormal av anormaler» er hva forskere forteller The Guardian, en av få store medier som faktisk har omtalt ekstremværet. På nordspissen av Grønland har temperaturene tidvis vært varmere enn i London og Zurich, melder avisa.

Det har med andre ord vært en ekstrem vinter, men ikke i Oslo eller resten av landet. Det er i Arktis temperaturene har vært ekstreme, og det med et svært negativt fortegn. Med dagens temperaturstigning vil Arktis være isfritt om få år.

Er 15 minusgrader spesielt kaldt i Oslo? Nei, ikke om vi ser på de historiske dataene. Den kaldeste februar-måneden registrert på målestasjonen på Blindern, var i februar 1947, da gjennomsnittstemperaturen lå på minus 12,9 grader. Dette til sammenlikning med gjennomsnittsmålingene for februar i år på minus 4,1.

I 1970 var gjennomsnittstemperaturen -10,8. Årets februar-temperaturer slår ingen rekorder. Den havner på en 29. plass i en serie med målinger tilbake fra 1937 til i dag.

Hva skal man mene om dette? Jeg kan forstå at mediene syns det er gøy å omtale det kalde være i Oslo. Det genererer garantert mange klikk. Men det burde forventes av seriøse medier at de sjekker hva de beskriver opp mot fakta. Det har ikke vært en spesielt kald vinter i Oslo, snarere tvert imot. Og hva er vesentlighetskriteriet? Er det viktig å skrive så mange artikler om et vintervær som faktisk er helt normalt? Når vi i tillegg vet at de færreste aviser har skrevet om det som faktisk er ekstremt med denne vinteren, det abnormt varme været i Arktis, blir mediedekningen faktisk villedende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!