Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Metoo i politikk og film:

Tendens: Eldre kvinner som forsyner seg av unge menn

I nyhetsbildet handler Metoo-sakene om menn som trakasserer kvinner, men på kino er det påfallende mange historier der det er kvinner som går over grensen.

ELEGANT OG UHYGGELIG: Trine Dyrholm briljerer i "Dronningen", der hun fører familien sin inn en umulig situasjon det ikke finnes noen vei ut av. Video: Nordisk Film Vis mer
Kommentar

Når det gjelder sex og sånn, har nyhetsbildet og kinotilbudet noen interessante likheter og forskjeller om dagen. I nyhetsbildet har Trond Giske-saken stukket nøkkehodet over vannoverflaten igjen, som en påminnelse om at Metoo-debattene, sakene om mektige menn som legger an på yngre kvinner, ikke er ferdige og oppgjort en gang for alle. Men i kinosalene handler det om godt voksne, ressurssterke kvinner som tar for seg av yngre menn, og beveger seg over i en sone som er gråmelert rent moralsk, for ikke å si sort.

I det eminente danske dramaet «Dronningen» innleder en kvinnelig advokat, spilt av Trine Dyrholm, et forhold til en stesønn i tenårene, og i franske «Forført» spiller Juliette Binoche en universitetslærer som gir seg ut for å være en yngre kvinne på Facebook, og innleder en chatbasert flørt med en langt yngre mann der både hun og han blir besatt av hverandre. Det er ikke lenge siden norske «En affære» presenterte en lignende historie, mellom en kvinnelig lærer i førtiårene og eleven hennes. Historier om voksne, innflytelsesrike menn, derimot, slike som har herjet i nyhetsbildet i flere år nå, er nesten påfallende fraværende.

Kanskje har det å gjøre med at filmskaperne har lyst til å studere forholdet mellom sex og skjev maktfordeling uten å bli så direkte hektet på de siste årenes oppgjør. Dersom de tre filmene hadde hatt menn som den eldste, mektigste og mest pågående parten, ville de umiddelbart blitt tolket inn i en Metoo-ramme. Diskusjonene etterpå ville handlet om press og patriarkat. Ved å gi den aktive rollen til voksne kvinner, sørger filmskaperne for at de som diskuterer filmen etterpå, ser etter andre måter å forstå den på.

I «Dronningen» er det en sterk klassetematikk som har fått mye oppmerksomhet. Advokaten Anne har vært gjennom en bratt klassereise, og kjemper for det hun har oppnådd, med hele arsenalet av retoriske våpen, når hun trues med at det skandaløse forholdet kan komme for en dag. I «Forført» klarer ikke universitetslæreren Claire å se at hun tråkker over grenser, fordi hun selv føler seg så sårbar, som en middelaldrende kvinne i et samfunn der hun stadig får tilbakemeldinger om at sånne som henne ikke er attraktive lenger.

Det er slett ikke sikkert mottagelsen ville vært så opptatt av hvorfor de to gjør som de gjør, dersom de hadde vært menn. I kjølvannet av Metoo var det mange som mente historiene til mennene som ble anklaget for overtramp ikke burde få spalteplass i det hele tatt. Ian Buruma måtte gå fra redaktørstillingen i New York Review of Books for å ha satt et forsvarsskrift fra en Metoo-anklaget på trykk, en tekst som riktignok også ble beskyldt for å inneholde en rekke unøyaktigheter. Men historier som dette gjør at den som vil fortelle en historie sett fra den pågående partens ståsted, og som vil få publikum til å tenke på andre maktstrukturer enn de mellom kjønnene, nok vil ha størst hell med seg ved å gå gjennom en kvinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling