Tenk at «Monkey Island» skulle vende tilbake

Et mektig piratgjensyn med Guybrush.

DET FINNES KNAPT noen andre spillserier som har så høy nostalgifaktor som «Monkey Island».

Eventyrspillserien LucasArts skapte helt i starten av 90-tallet sitter fortsatt så friskt i minne hos dagens spillere at man kan få gåsehud bare ved å høre utsagn som «you fight like a cow», og antihelten Guybrush Threepwood satte standarden for hvordan spillfigurer tross sin klomsete naivitet kunne framstå som mektige helter — i hvert fall i egne øyne.

NÅ SOM episodespill-kongene Telltale Games (kjent for blant annet «Sam & Max», «Wallace & Gromit») har tatt på seg oppgaven med å i første omgang lage fem splitter nye «Monkey Island»-episoder, er det derfor lett å gå i nostalgifella og si «alt var bedre før» uten å gi de nye spillene en sjanse.

Men det bør du. For til tross for nymotens 3d-grafikk og greier, gjør Guybrush en sterk opptreden også i det lille episodeformatet, selv om det hele ikke varer mer enn et par-tre-fire timer.

EPISODEN BEGYNNER med at Guybrush i forsøket på å redde hans utkårede Elaine fra den fryktelige spøkelsespiraten LeChuck jukser litt med en voodooppskrift. Dette får en noe anti-fatal effekt: LeChuck blir levende! Og hånda til Guybrush blir smittet med spøkelsespest!

Hele resten av episoden utspiller seg på Flotsam Island, der Guybrush møter en rekke utfordringer i form av oppgaver som til tider tar minnene tilbake til eventyrspillenes gylne tidsalder.

DU BEVEGER Guybrush rundt enten ved å bruke piltastene, eller ved å holde venstre mustast inne mens du peker ut i hvilken retning han skal gå - det dukker opp en pil-indikator rundt Guybrush som viser vei.

Dette er noe uvant i starten, men etterhvert fungerer det bedre enn den klassiske klikk-hvor-du-skal-gå-manøveren.

Løpe gjør du ved å i tillegg holde inne høyre mustast, og etterhvert som du oppdager nye områder ved Flotsam Island kan Guybrush også komme seg kjapt avgårde mellom steder via et kart over øya.

SELV OM NOEN av oppgavene du støter på i spillets løp kan oppleves som en smule enkle for garvede eventyrspillere, balanseres vektskålen ved at det også dukker opp steder der du lett kan sette deg fast - slik det skal være i et godt eventyrspill.

At du ikke alltid vet hvordan du skal komme deg videre er ikke så rart, ettersom Tales of Monkey Island har beholdt den absurde humoren som alltid har kjennetegnet serien - mye av grunnen til at den fortsatt er så høyt elsket av fansen.

DIALOGEN ER til tider herlig, Guybrush er seg selv lik, og musikken spiller galant på gamle og behagelige «Monkey Island»-strenger.

1

Persongalleriet med både gamle og nye bekjentskaper er kanskje ikke det aller største, men gjør jobben for det. Mye av grunnen til det er muligens at Telltale har hentet inn alle de originale stemmeskuespillerne fra serien.

Samarbeidet med de originale skaperne av serien stopper ikke her, også selveste «Monkey Island»-far Ron Gilbert har bidratt til utviklingen, og Telltale ellers består av mange LucasArts-veteraner, blant annet Dave Grossman som også var med på å lage originalserien.

DETTE BIDRAR nok sterkt til at de mange skeptiske fansene der ute bør trosse sin frykt og gi spillet en sjanse. Totalen sitter nemlig overraskende nok såpass godt at jeg oppriktig gleder meg til å se hva som skjer i neste episode om en måned.

Disse episodene er nemlig ikke like enkeltstående som i tidligere Telltale-spill, og det avsluttes derfor med en såkalt cliffhanger der du svært gjerne vil se hva som skjer ... Det blir nok bare enda mer interessant utover i serien.

OG OM DU fortsatt bare vil tilbake til gamledager, kan du likevel glede deg: Den 15. juli kommer også en nyoppusset «Secret of Monkey Island» tilbake på pc (Steam) og Xbox 360 Live Arcade — der du kan hoppe mellom HD-grafikk og den gode, gamle spillopplevelsen fra 1990 når du vil.

Med denne episodeserien, gjensyn med originalspillet og nyheten om at en rekke LucasArts-klassikere nå blir tilgjengelig via Steam, er dette med andre ord en fin sommer for fans av klassiske eventyrspill - aner vi muligens et lite eventyroppsving?

Hele «Tales of Monkey Island»-serien kan kjøpes digitalt for litt over 200 kroner på Telltales hjemmeside - det er noe du absolutt bør ta deg råd til.