Tenk dere om!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN: I skrivende stund forhandler forsvarsminister Strøm-Erichsen og Legeforeningen om arbeidsbetingelsene for kirurger som ønsker å verve seg til ISAF-styrkene i Afghanistan. Det fristes med betydelige lønnsløft og større karrieremuligheter. Undertegnede leger som har deltatt i den norske Afghanistankomiteens helseteam for den afghanske motstandsbevegelsen mot den sovjetiske okkupasjonen på 1980-tallet, vil med dette oppropet be våre kollegaer betenke seg før de eventuelt drar i østerled.

Den gang var det få nordmenn som var i tvil om at Sovjet var okkupanter i Afghanistan – selv om den Røde Arme påberopte seg å være invitert til å forsvare en påstått progressiv Kabulregjering og deres anliggende var sagt å være en omdanning fra føydalregime til moderne demokrati. Kjære kollegaer, historien er full av slike eksempler; ved angrepskrig påberoper angriperen seg alltid edle hensikter. Derfor ble FN ble stiftet på ruinene av to verdenskriger nettopp for å opprette en internasjonal rettsorden som forbyr krig som middel til å løse internasjonale konflikter – unntatt i selvforsvar (artikkel 51) eller når verdenssamfunnet støtter krigen gjennom vedtak i sikkerhetsrådet (artikkel 42). Vi minner om faktum: Norges krigføring i Afghanistan kan folkerettslig sett ikke begrunnes med selvforsvar. Og – de påberopte resolusjoner i FNs sikkerhetsråd har aldri vedtatt militær okkupasjon av Afghanistan. ISAF-styrkene ble opprettet for «å hjelpe det afghanske folket, ikke for å styre dem» som det står i innledningen om ISAF på Forsvarets nettsider.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer