Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: «Skam» sesong 4 episode 4

Tenk det, sesongens beste «Skam»-scene hittil er altså to tenåringer som har en reflektert samtale om religion

Poenget er ikke å overbevise, men å forstå hverandre.

Det er ikke bare snøen som har smeltet i denne episoden av «Skam». Foto: NRK
Det er ikke bare snøen som har smeltet i denne episoden av «Skam». Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBS: DENNE RECAPEN INNEHOLDER NI ULIKE TYPER SPOILERMOLEKYLER.

SØNDAG 11:45

Det er søndagskaffe i parken. Vilde og Magnus har et naturfagseksperiment der de ser hvor effektivt de kan smitte hverandre via spyttoverføring med hva enn det er de lider av, foran uimponerte Sana og Noora.

Dette her er virkeligheten, folkens. Sånn som dette oppfører tusener av kjærestepar seg hver dag foran de single vennene sine. Ikke tro at dette bare skjer på film. Både jeg og mange jeg kjenner har blitt rammet. At «Skam» omsider belyser dette underrapporterte samfunnsproblemet er både viktig og riktig. Foto: NRK
Dette her er virkeligheten, folkens. Sånn som dette oppfører tusener av kjærestepar seg hver dag foran de single vennene sine. Ikke tro at dette bare skjer på film. Både jeg og mange jeg kjenner har blitt rammet. At «Skam» omsider belyser dette underrapporterte samfunnsproblemet er både viktig og riktig. Foto: NRK Vis mer

De mjauer litt, og sier at de stikker hjem til Magnus og puler.

De var i det minste rause nok til ikke å gjøre det foran dem, dah.

We are not amused. Foto: NRK
We are not amused. Foto: NRK Vis mer

Noora og Sana bonder litt i sin forakt for alle ting kjærlighetsrelatert, og drikker synkront av kaffen. Sana spør om William-plottlinjen, som ble hengende fra forrige episode. Noora trekker pusten og forteller: hun klarte ikke vitne mot Nico da saken var oppe i august, og løy om det til William. Han fikk vite om det da saken ble henlagt, og selv om han sa det gikk fint trakk han seg mer og mer tilbake, inn i jobben, og de sluttet å snakke sammen. For å si det med filmen «Magnolia»: vi er kanskje ferdig med fortiden, men fortiden er ikke alltid ferdig med oss.

Og Noora følte at han ikke elsket ham mer, så en dag han var på kontoret bare dro hun, uten å si fra, og de har ikke pratet sammen siden da – hun har prøvd å skrive en mail, men trukket seg på det hver gang, og tenker at det kanskje er best at de holder seg unna hverandre, og HVA SKJER HER NÅ, NOORA!??! Husker du ingenting av det du lærte etter alt du var gjennom for et år siden? At alt blir verre av at man ikke snakker sammen? At det ikke hjelper å løpe fra problemene? At mennesker trenger mennesker? (Pluss at det ikke akkurat er så innmari ålreit å stikke av og kjøre full radiostillhet i et halvt år mot fyren du bodde sammen med, som ikke har gjort noe annet mot deg enn å være litt dårlig til å kommunisere, og ha en drittsekk som bror.)

«En latte med EKSTRA LIVSLØGN, takk. Er det mulig å få den servert her nede i sanden, HVOR HODET MITT ER?» Foto: NRK
«En latte med EKSTRA LIVSLØGN, takk. Er det mulig å få den servert her nede i sanden, HVOR HODET MITT ER?» Foto: NRK Vis mer

Uansett, nå prøver hun halvhjertet å overbevise seg selv om at de kanskje begge hadde hatt det bedre med noen andre. Selv om tanken på at han skal være med en annen ødelegger henne. Hun misunner Sana som slipper å tenke på sånt, og Sana later som om Noora har et poeng, og selv da hun fleiper med å konvertere så hun kan gifte seg med «han søte kompisen til broren din» jatter hun med, for Allah forby at hun er ærlig med venninnen sin og sier fra at hun liker Yousef og at det sånn sett hadde vært litt kjipt om Noora hooket med ham.

Neida, her skal vi alle plaske rundt i halvsannheter, undertrykte følelser og selvbedrag, tydeligvis.

Mjau, og au.

TIRSDAG 17:13

Sana prøver å fokusere på litt russebussadministrasjonsarbeid, men blir forstyrret i alle bauger og kanter. Først av litt flørte-erting (evt. erteflørting) fra Yousef om vodkaflasken, så av en bønnepåminner på mobilen. Det er mye å holde styr på for unge, hippe muslimer.

Den fremtidige topplederen vet at for å greie å holde fokus i en travel businesshverdag må man minimere ytre stressfaktorer og irrelevante ting som følelsesliv, så i stedet for å svare Yousef sletter hun ham som venn.

«Å herlighet, han er en sånn som bruker gråtelatter-emojis for å le opp sine egne vitser. Unfriend.» Foto: NRK
«Å herlighet, han er en sånn som bruker gråtelatter-emojis for å le opp sine egne vitser. Unfriend.» Foto: NRK Vis mer

Så googler hun «how to get over a guy». Første punkt er å fjerne ham fra sosiale medier. «Fortell meg noe jeg ikke vet», tenker hun.

Moren kommer inn, og mykner opp Sana med å prate litt om biologilekser, før hun spør om det hun egentlig hadde tenkt til: «Tror du Elias har begynt å drikke alkohol?»

«Hva jeg driver med? Nei, bare blar litt frem og tilbake på måfå i biologiboken for å tydeliggjøre at jeg drev med alt annet enn lekser, vel.» Foto: NRK
«Hva jeg driver med? Nei, bare blar litt frem og tilbake på måfå i biologiboken for å tydeliggjøre at jeg drev med alt annet enn lekser, vel.» Foto: NRK Vis mer

I og med at Yousef drikker er jo det en naturlig mistanke å ha. Sana sier at hun ikke trenger å bekymre seg, og moren, fortsatt full av tillit til datteren, slår seg til ro med det. Hun spør etter «den pene muslimske gutten» i stedet, men her er det enda mindre å få ut av Sana. Så mor lar det ligge.

ON5D4G 13:37*

Noora setter seg hos Sana, og begge flirer til hverandre, tydeligvis lettere til sinns. Der ser du, Noora. Bare det å betro bekymringene sine til noen hjelper, selv om man har tenkt å fortsette med å feie dem under teppet.

«Har du hørt, det er salg på leppestift på Kicks! Jeg kjøpte ti «Runway Coral» og åtte «Twilight Nude». Det bør holde ut uken.» Foto: NRK
«Har du hørt, det er salg på leppestift på Kicks! Jeg kjøpte ti «Runway Coral» og åtte «Twilight Nude». Det bør holde ut uken.» Foto: NRK Vis mer

Sana har gjort research, og sier hun vet hvordan Noora skal komme seg over William. Det involverer en kafé, men mer får hun ikke vite før fredag. Sara kommer bort og maser om masete bussmas, og siden klippet vier påfallende mye tid til å snakke høyt om Nooras mail-passord (exper5) er det vel nærliggende å gå ut fra at dette vil bli relevant senere i sesongen.

«To sekunder, jeg fikk øynene ut av ledd, bare.» Foto: NRK
«To sekunder, jeg fikk øynene ut av ledd, bare.» Foto: NRK Vis mer

Vi kan også notere oss at Nooras mailadresse (loglady997, et syvtall unna instagramkontoen hennes) vitner om en ung tv-serie-afficionado. The Log Lady er den rare damen som gikk rundt med en vedkubbe under armen i «Twin Peaks», en tv-serie laget lenge før dere ble født, reelle «Skam»-målgruppe, rundt den tiden dinosaurene og telefaxen regjerte kloden.

(*Nerdete skamtusiaster har allerede merket seg at klokkeslettet her også er måten man skriver «LEET» på leet'sk, et nerdete nerdesprog brukt av nerder der man bytter ut bokstaver med tall (eller «7411», om du vil) og andre tegn for å signalisere overfor andre nerder hvor nerd man er.)

FREDAG 20:05

Karpe Diem synger «Gunerius» (oppkalt etter det litt slitne kjøpesenteret mellom Oslo S og Grønland), mens Sana og Noora setter seg på en utekafé på torget på Grønland, strøket der ca. 40% av beboerne er innvandrere, og som skvetne bloggere skal ha det til er blitt en «no-go-zone». De har også mye god kebab der.

Vi advarer om sterke bilder. Er du redd ennå? Foto: NRK
Vi advarer om sterke bilder. Er du redd ennå? Foto: NRK Vis mer

Jentene kjøper seg en chai med eplesmak, og Noora lurer på om de er der for å se på muslimske gutter. Sana mener Noora må ut og møte nye typer mennesker, så hun kan glemme William. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd at det snarere var Sana som var her for å glemme en viss fyr med pannelugg og dådyrøyne.

Men joda, som bestilt kommer to velfriserte, unge herremenn bort og spør om stolene ved siden av dem er ledige. De setter seg, og prater tomt om te, og jentene skryter på seg å være universitetsstudenter, og det eneste som skiller denne vårkurtiseringen fra tilsvarende settinger på Frogner er fraværet av alkohol.

«Hei, jeg er Generisk, Urban Type 1, og dette er min kompis, Generisk, Urban Type 2. Vi jobber som modeller til stockphoto-arkiver. Kan vi få holde dere litt med selskap inntil dere for eksempel får en telefon som fører handlingen videre?» Foto: NRK
«Hei, jeg er Generisk, Urban Type 1, og dette er min kompis, Generisk, Urban Type 2. Vi jobber som modeller til stockphoto-arkiver. Kan vi få holde dere litt med selskap inntil dere for eksempel får en telefon som fører handlingen videre?» Foto: NRK Vis mer

Men så blir Sana oppringt av et ukjent nummer. Det er Yousef, og apropos alkohol, han forteller at Elias har drukket seg fullstendig fra sans og samling, og nå vil hjem og sove, og hjelp, vær så snill.

Noora og Sana stiller opp, og i sakte film følger de Elias hjem til kollektivet.

Så var vi her igjen, da. Foto: NRK
Så var vi her igjen, da. Foto: NRK Vis mer

Linn blir skyflet av sofaen...

«Men jeg har jo ikke fått mine atten timer ennå. Nå føkker dere døgnrytmen min fullstendig.» Foto: NRK
«Men jeg har jo ikke fått mine atten timer ennå. Nå føkker dere døgnrytmen min fullstendig.» Foto: NRK Vis mer

Elias legges i ustabilt sideleie...

Ikke noe bøtte? Er dere fullstendig GALE!? Foto: NRK
Ikke noe bøtte? Er dere fullstendig GALE!? Foto: NRK Vis mer

...Og Noora og Yousef ler litt, for døddrukne tenåringer er jo litt gøyale også, da.

«Haha, alkoholforgiftning? Mer alko-LOL-forgiftning, spør du meg!» Foto: NRK
«Haha, alkoholforgiftning? Mer alko-LOL-forgiftning, spør du meg!» Foto: NRK Vis mer

Yousef insisterer på å følge Sana hjem. De rusler i stillhet en stund, der de går langs kirkegården.

Joda, de går kanskje i motsatt retning av Frogner nå, men er på vei til noe ganske mye bedre. Foto: NRK
Joda, de går kanskje i motsatt retning av Frogner nå, men er på vei til noe ganske mye bedre. Foto: NRK Vis mer

Han er taktfull nok til ikke å spørre hvorfor hun har slettet ham som venn. Han finner en fotball og trikser litt med den. «Hva drakk Elias?» spør Sana over lyden av tørre fotballsprett mot asfalten.

«Vodka», erter han tilbake, før han spretter ballen mot henne. Hun er ikke rask nok til å ta den.

«Dårlig reaksjon», sier han. Han vet akkurat hvordan han skal egge opp den kamplystne basketspilleren i kamuflasjejakke. Så de finner seg en basketkurv som våker over Oslo, og Amanda Delaras remix av «Gunerius» fyller ørene våre, og spillet, og sesongens hittil beste «Skam»-scene, er i gang.

Basket på grus, mvh Oslo Kommune. Foto: NRK
Basket på grus, mvh Oslo Kommune. Foto: NRK Vis mer

«Hvorfor tror du ikke på Allah?» spør Sana med genuin nysgjerrighet.

Yousef forteller historien om Even og Mikael. Even prøvde å kysse Mikael. Mikael er religiøs, han ble satt ut, tok avstand. Even fikk det for seg at han skulle kurere seg selv med å lese koranen. Han postet vers fra koranen om at homofile kommer til helvete. Han prøvde å ta livet sitt. Dette er det Evens kjæreste Sonja fortalte Isak om i fjor.

«Islam, religion generelt, skaper masse angst hos mennesker.»

«Even var jo syk. Det hadde ikke noe med religion å gjøre.»

Yousef mener han har tatt med seg det beste fra religionen. Omsorg. Takknemlighet. Positivitet. «Å gjøre det beste for andre, og ikke bare deg sjæl.» Resten har han kastet.

«Bli med å late som vi ikke er ondskapsfulle monstre med middelaldersk verdisyn som vil ta over landet, men helt vanlige mennesker det går an å relatere seg til, bare for å føkke med huet til alle sinnataggene?» Foto: NRK
«Bli med å late som vi ikke er ondskapsfulle monstre med middelaldersk verdisyn som vil ta over landet, men helt vanlige mennesker det går an å relatere seg til, bare for å føkke med huet til alle sinnataggene?» Foto: NRK Vis mer

Hun prøver å argumentere at ritualene i islam skal minne deg på nettopp det. Det gir deg fokus.

«Tror du ikke jeg husker å være et godt menneske uten å be?» kontrer Yousef. Point taken.

Sana stotrer litt først. «Altså, for meg...» Men så finner hun fotfestet. «...så er det sånn at jeg stresser gjennom dagene med hundre tanker i hodet, og alt kan være helt kaos i hverdagen, men i det øyeblikket jeg begynner å be, så blir liksom alt helt rolig og klart. Og så husker du på hva som virkelig betyr noe. Alt får en større sammenheng, og en betydning.»

«Point taken», tenker Yousef.

Så mens kveldssolen senker seg over Oslo, og blåklokkene i gresset vitner om at vi går en ny og mildere årstid i møte, sitter de altså her, to unge mennesker, med muslimsk bakgrunn attpåtil, og har en reflektert, respektfull og søkende samtale om religion uten å hugge løs på hverandre eller innta skyttergravene. Tenk det.

De plukker blomster og triller ball, og selv om de kanskje ikke overbeviser hverandre, så er det heller ikke meningen. Poenget er at de forstår hverandre.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

De nærmer seg Frogner og hjem. «Hvis religion er så bra, hvorfor splitter det samfunnet?» spør han.

Hun vet ikke hva hun skal svare.

De er fremme foran døren. Ingen av dem vil gå.

«Hvor lenge skal vi stå her og være nusselige?» Foto: NRK
«Hvor lenge skal vi stå her og være nusselige?» Foto: NRK Vis mer
«AS LONG AS IT TAKES!» Foto: NRK
«AS LONG AS IT TAKES!» Foto: NRK Vis mer

De bare ser på hverandre. Stjeler et smil her, et blikk der. Ler litt av den felles forståelsen de har oppnådd, den nærheten de har opplevd, og den lille usikkerheten de har om den andre føler og tenker det samme. Vissheten i at magien vil bli brutt om man setter ord på den. Spenningen i om de legger det samme i det lattermilde og megetsigende nei'et til Yousef. I det motvillige smilet til Sana. I den følelsen av at på tross av all smerten kjærlighet fører med seg, så er det – i øyeblikk som dette, der alt liksom blir helt rolig og klart og man husker på hva som virkelig betyr noe, der alt får en større sammenheng og betydning – verdt det.

Mor kaller henne inn fra vinduet, og Sana løper inn.

Mødre: ruining moments since 10.000 B.C. Foto: NRK
Mødre: ruining moments since 10.000 B.C. Foto: NRK Vis mer

Yousef blir stående igjen utenfor. Han smiler.

Det får holde for i kveld.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer

---

Les også Dagbladets tidligere Skam-recaps:

Sesong 2:

Sesong 3:

Sesong 4: