Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tenk kortsiktig

Ingress

Meninger

Zero-konferansen i Oslo er blitt et årlig miljøtoppmøte i Norge, som tiltrekker seg alt fra presse til kommuneledere, næringslivsledere, klimaforkjempere - og Chelsea Clinton. Derfor er det også blitt en gyllen anledning for klimapolitiske utspill. På konferansens åpningsdag i går kunne Jonas Gahr Støre avsløre at Arbeiderpartiet, etter tre uker i opposisjon, har bestemt seg for at de vil trekke Statens pensjonsfond ut av investeringer i kullkraft. Nyslått miljøvernminister Tine Sundtoft hadde dessverre ikke mer å avsløre fra regjeringens nye klimapolitikk, enn mulig skattefordel ved kjøp av varmepumpe. Også i klimapolitikken er det enklest å være i opposisjon.

Støres utspill ble hyppig nevnt blant gårsdagens foredragsholdere. Som Zero-leder Marius Holm påpekte, er 30 prosent av pensjonsfondets investeringer bundet opp i selskaper som driver med fossil energi. Det er svært mye når vi vet at vår egen klimapolitikk tar utgangspunkt i togradersmålet. For å nå dette er det beregnet at kun 20 prosent av dagens kjente forekomster av fossil energi kan hentes opp av bakken. Tunge investeringer i fossil energi er altså å vedde mot at våre egne klimapolitiske målsetninger lykkes.

Flere av gårsdagens talere påpekte dette paradokset, blant andre Sony Kapoor som leder den grønne tenketanken Redefine. Hans poeng er at finansmarkedene har vært for dårlige til å beregne risikoene knyttet til klimafiendtlige investeringer, og at det faktisk er i investorers kortsiktige økonomiske egeninteresse å plassere pengene i selskaper som driver innen grønn utvikling. Vårt norske pensjonfond vil være sikrere, og få bedre avkastning hvis vi har en klimavennlig investeringprofil, sier han.

Dette er noe regjeringen kan ta tak i mens den jobber med flere håndfaste miljøtiltak her hjemme, som Erna Solberg lovet under sin tale på Zero-konferansen i går. Arctic Securities-grunnlegger Jan Gunnar Pedersen, nå statssekretær i finansdepartementet, kunne med sin førstehåndskunnskap fra finansmarkedet ledet et utvalg som undersøkte om en grønn investeringsprofil vil være mer lønnsom.
Vi er nå kommet så langt i retning av å merke effektene av menneskeskapt klimaendring, at tiltak for å motvirke den er i vår kortsiktige egeninteresse.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media