Tenk langsiktig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Resultatene fra PISA 2006 ble offentliggjort nylig, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Flere aviser har slått stort opp hvor dårlige norske skoleelever er, og at det også har vært en tilbakegang siden forrige PISA-undersøkelse i 2002.

Programme for International Student Assesment (PISA) måler 15-åringers kompetanse i lesing, matematikk og naturfag. For første gang presterer norske elever under OECD-gjennomsnittet i både matematikk og lesing. I tillegg gjør norske elever det betydelig dårligere enn OECD-gjennomsnittet i naturfag.

Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS) kartlegger leseinnsats, leseferdigheter og holdninger til lesing blant elever på fjerde trinn. Resultatene fra denne undersøkelsen ble publisert samtidig med PISA og her kommer Norge på 35. plass av i alt 45 deltakerland. De norske barna er blant de yngste i undersøkelsen, samtidig som det også er forskjeller mellom deltakerlandene i antall år eleven har hatt leseopplæring.

I Oslo har det imidlertid vært en markant nedgang i antall elever som skårer under kritisk grense på kartleggingstester i lesing. Antallet er halvert på de siste tre åra, og skolebyråden i Oslo, Torger Ødegård, mener det har klar sammenheng med grundig kartlegging av elevenes ferdigheter, samt grundig arbeid for å heve de med svakest resultater. Han mener alle kommuner nå bør pålegges systematisk bruk av kartleggingsprøver, og resultatene av prøvene bør offentliggjøres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer