FLU HARTBERG
FLU HARTBERGVis mer

HELGEKOMMENTAREN

Tenk om du kunne blitt Miljø-Stjerna, Erna

Vi valgtapere må få lov til å drømme litt, vi òg.

Meninger

Kjære Erna. Jeg stemte ikke på deg. For all del, jeg stemte ikke på Jonas, heller. Jeg stemmer aldri på et parti som er stort nok til å få statsministeren. Jeg er så langt unna kjernevelgeren din som du kommer. Men, du blir nå statsministeren min enten jeg vil eller ei. Og nå har jeg altså denne talerstolen, er en del av den venstrevridde, fjerde statsmakt og alt det der.

Og nei, det er ingen rundt meg som er særlig begeistret for at du fikk fire nye år. «Et valgnederlag for klimaet», skriver folk rundt meg på Facebook. Men vær så snill: Du er verken bedre eller verre enn Jonas når det kommer til miljø. Det er bare at vi på venstresida har en idé om at Jonas er hakket mer tesnakkanes, og at det ikke er noe vits i å prøve deg en gang.

Det hadde jo vært ille deilig om vi tok feil, hadde det ikke? For det er viktigere å snakke om klima enn noen gang. Vi er på overtid, og alle som er villig til å sette seg inn i spørsmålet vet det. Selv klimaskeptikerne er i ferd med å endre retorikk. I USA i har tidligere klimaskeptiske republikanerne lagt seg på en linje der det er frekt og sårende å si ordet «klimaendringer» i forbindelse med ekstremværet som raserer delstat etter delstat. Det er som å høre Titanic-gjestene på første klasse klage over hvor upassende det er å ta opp lekkasjen i skroget. Jeg vet du vil si at du og regjeringen er opptatt av miljø og alt det der, men vi vet begge at det ikke er en faktisk prioritet.

For å bruke eksempler fra jobben min i det private næringslivet. Der møter man ofte markedssjefer med stilige visjonsdokumenter som viser bedriftens 18 prioriterte områder. De kunne like gjerne tatt med en post-it-lapp der det sto: «Vi gjør litt forskjellig.» Snart skal du i forhandlinger der «grønt skifte» vil dukke opp mellom «mindre sykelønn» og «enda mer Segway».

Men hvis vi kjenner etter, vi velgere, så tipper jeg at «å bevare livsgrunnlaget for menneskeheten som art» er viktigere for oss enn det aller meste dere skal diskutere, helt uavhengig av hvor vi står politisk ellers. Det er bare miljø er en så forbasket frustrerende og upopulær ting å prioritere. Men vet du hva, Erna? Jeg tror du er en av de politikerne i Norge som er flinkest til å fronte upopulære avgjørelser.

Du vant ikke valget fordi du er en artig talkshowgjest og kreativ kaospilot. Du er den voksne. Så gyv løs på den hersens miljøkrisa. Gi slipp på alle politiske skillelinjer. Vi har brukt masse dyrebar tid på å diskutere om miljøbevegelsen har vært for streng og for negativ, men det er ingen som får betalt gjelda si på «Luksusfellen» ved å tenke positivt. De må alltid skjerpe seg. Det er den eneste løsningen på miljøkrisa også. Vi har forsøkt å sno oss unna altfor lenge.

Du kan jo begynne med plasten, for eksempel. Selv ikke den mest innbitte klimaskeptiker kan nekte for at havet fylles med engangsplast, og vi er en fiskerinasjon. Det er konservativ politikk å ikke søple til det vi lever av, og løsningen er enkel. Det er bare å forby en rekke engangsprodukter vi ikke egentlig trenger, vi bare liker dem veldig godt. Jeg vet du har det i deg, Erna.

Jeg har hørt deg argumentere for kutt i sykelønna. Uansett hvor opprørte motdebattantene blir, svarer rolig at du mener løsningen vi har i dag er for dyr, og at det ikke holder i det lange løp. Tenk om du kunne bruke den strengheten når det kom til miljø. Hadde det ikke vært deilig, Erna? Og vi hadde justert oss så raskt, også.

De færreste var entusiastiske over innføringen av røykeloven, men nå føles det å ha en røykevogn på toget som en absurd idé. Sånn blir det med miljøtiltakene også. Jeg håper at sønnen min kommer til å le av at jeg kunne kjøpe flybilletter til 1 krone og spiste mat fra andre siden av jordkloden, pakket inn i engangsplast, slik jeg ler av at moren min pleide å pynte seg med en ring som også var et askebeger, for å gjøre lykke i selskapslivet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.