Fanfiction

Tenk om Isak i «Skam» egentlig har et seksuelt forhold til «Penetrator»-Chris?

Det er dette som skjer i fanfiction-verdenen.

POPULÆR BIKARAKTER: Chris Schistad, også kjent som «Penetrator-Chris», spilles av Herman Tømmeraas. Han har en birolle i serien, men karakteren er svært populær blant fanfiction-forfatterne på internett. Foto: NRK 
POPULÆR BIKARAKTER: Chris Schistad, også kjent som «Penetrator-Chris», spilles av Herman Tømmeraas. Han har en birolle i serien, men karakteren er svært populær blant fanfiction-forfatterne på internett. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): «Jeg kjeder meg, mumlet Chris mens han kysset Isak i nakken. La oss gjøre noe annet. Isak pustet skjelvende og bøyde hodet til side så Chris enklere kunne kysse ham».

Neida, dette er ikke en scene du har gått glipp av som seer av NRK-serien «Skam». Dette står å lese på fanfiction-siden «Archive of our own». For tenk om det var sånn at Isak aldri hadde truffet Even, men derimot har et forhold til Chris som nå studerer på universitetet?

Vokser fort

Fanfiction heter det, og er for tida den raskest voksende litterære sjangeren. Her dikter amatørforfattere videre på allerede eksisterende tekster, filmer eller serier, og du finner det på nettsteder som Fanfiction.net og Wattpad.

Den danske pedagogen Anne Petersen har skrevet boka «Fankultur og fanfiktion» og forteller til Information at fanfiction har utviklet seg til å bli en popkulturell smeltedigel.

- Unge mennesker, særlig kvinner, bruker timevis av fritida si på å skrive historier, legge dem ut på nett, lese, og gi feedback på hverandres historier. Historiene tar utgangspunkt i i et kjent, fiktivt univers, men derfra har fantasien fritt spillerom.

For drøyt

Nå er altså «Skam» blitt en del av dette universet. Det er på høy tid, mener Marie L. Kleve, litteraturansvarlig i Dagbladet. Hun forteller at store ungdomsfenomener er sterkt representert i denne type litteratur.

- De mest populære fortellingene å dikte videre på, er også de som har skapt den største fankulturen, som «Harry Potter», «Twilight» og «Game of Thrones». Det kommer nok som følge av fansens behov for mer. Andre ganger ønsker de seg kanskje mer om et tema eller en handlingstråd som originalserien ikke har gått videre på, eller som er for drøy for den, sier hun.

Anne Petersen mener dette er en aktiv måte å være kulturforbruker på. Hun sier de fleste fanfiction-forfattere ikke er opptatt av å bli forfattere. De er interesserte i å dikte videre.

Pefekt agn

«Han visste at Chris' invitasjon til å spille FIFA betydde en kveld med roting, sex, eller hva som helst annet som Chris ville gjøre. Isak ville det jo selv også, selvfølgelig. Gud, tanken på å se Chris, fikk ham til å rødme. Han hatet taket som Chris hadde på ham.»

I fanfiction-historien «Something more» er det Isak og «Penetrator»-Chris som innehar hovedrollene.

Ifølge Marie L. Kleve kan spekulasjonene i serien om et mulig forhold mellom Isak og Chris ha bidratt at denne alternative historien lever videre på nett.

- En avkappet handlingstråd er et perfekt agn for fanfiction-forfattere, sier hun., og mener det er naturlig at det diktes videre om «Penetrator»-Chris.

- Han er en av de mest populære rollefigurene blant fansen generelt. På fanforumene kommer det tydelig fram at mange skulle ønske han var mer med i serien, og da er det naturlig at de dikter ham inn når de får muligheten.

Erotikkens rom

Mye fanfiction er erotisk, noe som kan ha å gjøre med lidenskapen som ligger i dyrkingen av historiene og karakterene.

- Det blir en måte å ta dagdrømmer og fantasier et hakk videre på. I fanfiction kan du gjøre hva du vil med karakterene, og mange blir nok fristet til å ta historien inn i et litt «forbudt» landskap. Det finnes for eksempel masse fanfiction om et seksuelt forhold mellom «Harry Potter» og erkefienden «Draco Malfang», sier Marie L. Kleve.

Kleve påpeker at «Fifty Shades of Grey» er «Twilight»-fanfiction, skrevet av en leser som drømte om flere sexscener enn i originalhistorien.

Trilogien startet som en internettbasert føljetong som besto av små kapitler inspirert av Stephanie Meyers vampyrsaga. Den gang brukte E.L. James pseudonymet «Snowqueens Icedragon» på nett, og ga sine personer same navn og karaktertrekk som Meyers karakterer.

Bikarakterenes verden

Nå er det ikke bare Chris og Isak i «Skam» som får historien sin fortalt av fanfictionforfattere. Mange vil også dikte videre på forholdet mellom Chris og Eva.

I serien har vi bare fått små glimt av forholdet deres. På Wattpad kan vi lese den ufortalte historien om Eva og «Penetrator»-Chris i boktitler som «Fuckboy», «Can a fuckboy suddenly become a romance», «Off Limits» og «Insane».

Mens universet rundt Even og Isak fortsetter i titler som «Don't let me go» og «Different kind of Romeo and Juliet».