Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tenk om jeg dør, det hadde jo vært fantastisk!

Røyker marihuana kontinuerlig i en måned i ny film.

(AUSTIN/Dagbladet.no): I likhet med 40 prosent av alle amerikanere liker komiker Doug Benson å ta seg en blås marihuana. Og i likhet 5. 1 prosent av dem, liker han å gjøre det ofte.

Så ofte, faktisk, at han etter å ha sett Morgan Spurlocks 2004-dokumentar «Super Size Me», der Spurlock kun spiser McDonalds-mat i tretti dager, begynte å vitse om å gjøre det samme med marihuana.

I steden for å forspise seg, skulle han røyke det i tredve dager. Filmen skulle hete «Super High Me», eller, som han hevdet i standuprutinen sin, «Business as usual».

South By Southwest

Det Doug ikke regnet med var at filmskaper Michael Blieden, som blant annet har jobbet med MAD TV, så showet hans, digget ideen og tilbød seg å stille med marihuana i tredve dager.

I går hadde filmen premiere under filmdelen av South By Southwest i Austin, Texas.

Ideen var at Doug først skulle holde seg unna marihuana og alkohol i en måned, for deretter å konsumere stoffet kontinuerlig den neste måneden, for å dokumentere effektene røykingen har på kroppen. Akkurat som i «Super Size Me». For Doug var ideen både skremmende og fascinerende, riktignok hadde han benyttet seg av det narkotiske stoffet i femten år, men aldri i så store mengder.

- Jeg antar at jeg kommer til å være sinnsykt lei når jeg er ferdig med prosjektet. Og jeg aner ikke hva som kommer til å skje med kroppen. Tenk om jeg dør av marijuana-røyking, haha, det hadde jo vært fantastisk, sier han på et tidspunkt i filmen.

Doug Benson har laget marihuana-versjonen av «Super Size Me». Foto: Stella Pictures
Doug Benson har laget marihuana-versjonen av «Super Size Me». Foto: Stella Pictures Vis mer

Liberal narkolovgiving

Parallelt med at «Super High Me» dokumenterer testing av Dougs før-og-etter-kondis, sædkvalitet og intelligens, diskuterer den også Californias liberale marihuana-lovgivning.

Doug har legeresept på marihuana. Ved en folkeavstemming i 1996 vedtok staten å legalisere cannabis til medisinsk bruk, noe som har ført til at det eksisterer mange hundre lovlige marihuanaapotek i California.

Denne loven er i direkte konflikt med føderal lovgiving som kriminalisere all bruk av stoffet i USA, og de føderale myndighetene har flere ganger arrestert eierne av slike apoteker. Det er med andre ord en sterk konflikt mellom staten California og USA.

Legaliseringsdebatt

Under produksjonen av filmen var også Bliedel og produksjonsteamet i tvil om hva slags film de faktisk var i ferd med å lage. Om det var et innlegg i legaliseringsdebatten, en ren komedie eller en personlig film om Doug Bensons bruk.

- En av de største utfordringene var å opprettholde balansen mellom det morsomme og det seriøse. Som regel er det vanskelig å lage en film der alle de som jobber med den har forskjelllig politisk standpunkt, mente Bliedel på pressekonferansen etter filmvisningen.

Med en så betent problemstilling opplevde filmskaperne også at det var vanskelig å få myndighetene til å uttale seg om den kontroversielle California-loven.

- Vi tok kontakt med så å si hver eneste politiker i California for å få en uttalelse. Det var ingen som ville stille opp, sa Bleidel.

Selv om Benson, som opplevde at iq-en sank, men sædkvaliteten steg under forsøket, ikke liker å se seg når han er ruset i filmen, er han fortsatt pro-marihuana. Det var et annet aspekt ved forsøket han syntes var mer skremmende enn effekten cannabis hadde på kroppen.

- Det å ikke drikke på seksti dager, det var absolutt det vanskeligste, mente Doug Benson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media