Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tenk på et tall

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TERNINGKAST: Sosiolog og professor Christer Thrane ved Høgskolen i Lillehammer har telt terningøyne, foretatt en såkalt regresjonsanalyse og kommet til at en ekstra prikk på filmanmeldernes terning gir 50 prosent høyere billettinntekter.Som filmanmelder er det naturligvis smigrende å få bekreftet sin betydning. Men er det nå sikkert at kritikk - synsing for og imot en film - kan brekkes ned i så eksakte tallstørrelser?

VI KRITIKERE pleier å være yndet studiemateriale for medievitere. Vi stiller gladelig opp for studentene og lar oss intervjue i det vide og brede om sjangere, analyseapparat, vurderinger av norsk kontra utenlandsk film osv. Vi vet alle at denne typen vurderinger aldri kan bli eksakte eller måles etter en og samme skala. Likevel er det som om medieviteren ikke føler at han eller hun har skikkelig legitimitet eller faglig tyngde før vedkommende kan belegge sine funn med tall. Smell et tall i bordet, regn ut at «Star Wars» får et gjennomsnitt på 4,23 på terningen hos sju utvalgte kritikere, og vips! man har et «vitenskapelig funn». Det er som om medievitere skammer seg over å tilhøre en humanistisk forskningstradisjon hvor man bruker mindre håndfaste analysebegreper enn tall. Nå er riktignok Thrane sosiolog og ikke medieviter, så det er kanskje større grunn til å feste lit til soliditeten i hans tallfunn?

DE SKULLE VISST hvor løst terningene ligger i hendene på kritikere. Som metafor er terningkastet dessuten usedvanlig lite velegnet, det beskriver jo flaks og vilkårlighet. Som måleinstrument for en films økonomiske suksess - «terningkast 5 gir 50 prosent økt billettsalg» - er det også tvilsomt. Hvorfor er da «Lange flate ballær», som fikk mer slakt enn ros av kritikerne, den mest sette norske filmen i 2006 med 258 329 solgte billetter? Hvorfor er den prisvinnende «Reprise», som gjennomgående oppnådde femmere og seksere på terningen, ikke sett av flere enn drøyt 46 000?

NOEN PEKER på reklamekampanjene, andre på kritikkene når oppskriften på suksess skal analyseres. Men kaka har flere ingredienser. Flere ting å telle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!