Tenk på nytt

SAKPROSA: Kulturrådets sakprosanemnd vraker gode og ukonvensjonelle utgivelser til fordel for det sikre og trygge.

INNKJØPSPOLITIKK: Kronikkforfatteren stiller spørsmål ved at verken Åsmund Bjørnstads «Kornets kulturhistorie», Tommy Olssons «Gift», Gisle Selnes «Det fjerde kontinent» eller hans egen «Fellesskapets kunst» er kjøpt inn til bibliotekene av Kulturrådets sakprosanemnd.
Foto: Scanpix
INNKJØPSPOLITIKK: Kronikkforfatteren stiller spørsmål ved at verken Åsmund Bjørnstads «Kornets kulturhistorie», Tommy Olssons «Gift», Gisle Selnes «Det fjerde kontinent» eller hans egen «Fellesskapets kunst» er kjøpt inn til bibliotekene av Kulturrådets sakprosanemnd. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For bare noen få uker siden hadde jeg i Klassekampen gleden av å anmelde poet og professor Åsmund Bjørnstads mesterverk, «Kornets kulturhistorie». To dager etter at anmeldelsen har stått på trykk får jeg vantro høre at boka er underkjent av Kulturrådets sakprosanemnd. I samme runde har nemnda funnet at heller ikke min essaybok, «Fellesskapets kunst», er verdig en plass i bibliotekenes hyller. Uaktet sterke kritikker, om jeg kan få være så ubeskjeden å opplyse om det. Slik kommer jeg til å se nærmere på påmeldte og innkjøpte titler i sakprosa anno 2010.

Når jeg begynner å undersøke omstendighetene rundt årets avslag, henvender jeg meg først på høflig vis med kritikk til sakprosanemndas avtroppende leder, Sindre Hovdenak. Han svarer ikke uventet at han intet kan svare, men når jeg vil vite om sakprosanemnda skjønner konsekvensen av å eliminere en sterkt systemkritisk essaybok, stempler han spørsmålet som «konspirativt». Slike karakteristikker vitner om en emosjonell reaksjon som godt kan finne sin plass i en åpen diskusjon, men når det kommer fra en nemndleder som har hatt så mye makt?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer