- Tenk pikk og pupper

18 tonn eik skal bli en 5,5 meter høy skulptur.

SVÆR: - Det kan både være en penis og pupper og rumpe, sier kunsteren. Skulpturen skal bygges i eik og bli 5,5 meter høy. Foto: Sebastian Makonnen Kjølaas
SVÆR: - Det kan både være en penis og pupper og rumpe, sier kunsteren. Skulpturen skal bygges i eik og bli 5,5 meter høy. Foto: Sebastian Makonnen Kjølaas Vis mer
Publisert

På Hjerleid på Dovre jobbes det nå med en ny massiv skulptur.

Håndverksfirmaet Kvass som har fått i oppgave å bygge en 5,5 meter høy skulptur av en gargouille, altså en variant av de groteske hodene som kaster vannet vekk fra gotiske katedraler.

- Gargouiller er jo dekorerte vannrenner som skal lede vann vekk fra fasaden, så bygget ikke eroderer. Det er en oppfinnelse som prøvde å styre klimaet eller atmosfæren, sier kunstner Sebastian Makonnen Kjølaas til Dagbladet.

Og konseptet «styre klimaet» er nettopp det som har gjort at Kjølaas nå ønsker å bygge en slik, til ære for regjeringens satsing på fangst og lagring av CO₂, som kan sees på som et forsøk på å styre klimaet.

KUNSTNER: Sebastian Makonnen Kjølaas er mannen bak skulpturen. Foto: Martin Johansen
KUNSTNER: Sebastian Makonnen Kjølaas er mannen bak skulpturen. Foto: Martin Johansen Vis mer

Prosjektet ble først omtalt av Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

- Suger karbon

Prosjektet heter «Clear the air! Clean the sky! Wash the wind!» og skal bli et monument over den norske satsingen på karbonfangst og -lagring.

- Heller enn å spy ut vann, så suger karbonfangst og -lagring opp karbon som stiger, sier Kjølaas, om hvorfor det var en gargouille som skulle symbolisere karbonfangsten.

Karbonfangst og -lagring går ut på fange Co₂ i atmosfæren og lagre det under bakken, for å få ned klimagassutslippene. Regjeringen har satset stort på dette gjennom prosjektet «Langskip».

- Jeg ser for meg at dette er en utsmykning på et fiktivt karbonfangst-anlegg, sier kunstneren til Dagbladet.

- Penis, pupper eller rumpe

Selv om det er Kjølaas som har tegnet skulpturen, så skal den bygges av håndverkere på Dovre. De fikk en tydelig bestilling.

- «Tenk pikk og pupper» sa Kjølaas da han presenterte figuren for oss, forteller Njål Andreassen til GD. Han er håndverker og eier av Kvass, som skal bygge skulpturen.

Overfor Dagbladet forklarer kunstneren:

- Ja, det kan være både pikk og pupper. Akkurat som i karbonfangst og -lagring, så får man i pose og sekk. Det kan både være en penis og pupper og rumpe, sier Kjølaas.

Skulpturen er finansiert at Kunst i offentlige rom (KORO), og skal stilles ut på Skulpturtriennalen i slutten av august. Den blir stående i Tøyenparken i Oslo fra august til oktober, hvor den skal etter det er fortsatt usikkert.

- Det er jo et monument som ingen har bedt om, og som jeg ikke er sikker på om noen vil ha. Det blir spennende å se hvor den ender opp, sier Kjølaas.

- Tida er knapp

Andreassen forteller GD at ingen har bygget noe som likner på dette før.

Nå skal 18 tonn eik først grovskjæres med båndsag og motorsag, før det skal finskjæres for hånd.

- Det er litt utskjæring, men mest bygging. De fire beina skal være ganske så realistiske, så her kobler jeg på treskjærerlærlingen vi har. Tida er knapp. Vi har nesten bare tid av veien. Den skal brennes også – på overflaten. På den måten blir den enda mer holdbar og kan sikkert stå i flere hundre år, sier Andreassen til lokalavisa.

Dagbladet har vært i kontakt med Andreassen, og sitatene gjengis med tillatelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer