NYE PROGRAMLEDERE: Øystein Bache (til venstre) og Rune Gokstad har tatt over "Påskenøtter" etter Roald Øyen. Her under opptak til programmet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NYE PROGRAMLEDERE: Øystein Bache (til venstre) og Rune Gokstad har tatt over "Påskenøtter" etter Roald Øyen. Her under opptak til programmet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Tenk så flaut hvis jeg hadde vunnet

Pensjonist Roald Øyen gleder seg til de nye «Påskenøttene», men vil ikke delta i trekningen.

I 26 år lagde Roald Øyen (70) påskenøtter for NRK. Nå har han gått av med pensjon og overlatt kamera og kryssordskjema til sine yngre kolleger Øystein Bache og Rune Gokstad.

- Det skjedde på en svært uhøytidelig måte. Det var verken espalier eller æresparade, humrer den gamle nøttegeneralen, som mener han ikke kunne fått bedre arvtakere.

- Det mener jeg helt oppriktig. Jeg var - ja, ikke engstelig, kanskje - men i det minste spent på hva som ville skje når jeg sluttet. NRK kunne ikke tatt et bedre valg, for Rune og Øystein er fenomenale, og vil tilføre programmet masse humor i tillegg til kvalitetene det allerede har.

Ærefrykt Radarparet som nå skal lage både påske- og julenøtter for NRK er ikke snauere i omtalen av mannen som gjorde begge høytidene synonymt med gjetteleker i reportasjeform.

- Å ta over påske- og julenøttene etter selveste Roald Øyen skjer med et snev av ærefrykt. Vi har forberedt oss psykisk på dette over lengre tid, men det topper seg nå, som vi står midt i produksjonen og faktisk har litt dårlig tid til å bli ferdige. Likevel er det først og fremst veldig morsomt, sier Bache.

- Det er vel første gang i karrieren vi risikerer å motta mishagsytringer av typen «hva er nå dette for noe? Få de gutta av skjermen med en eneste gang!». For det er jo en lett ikonisk programpost, og det er bare Roald Øyen som har gjort dette før oss, sier Gokstad.

NØTTEGENERALEN: Roald Øyen reiste land og strand rundt med kamera for å lage "Påskenøtter", programmet som har gått hver påske i 26 år. Foto: Odd Lange
NØTTEGENERALEN: Roald Øyen reiste land og strand rundt med kamera for å lage "Påskenøtter", programmet som har gått hver påske i 26 år. Foto: Odd Lange Vis mer

- Men det er en pris vi er mer enn villige til å betale, altså. Fordi det er så morsomt, sier makkerne nærmest i kor, og bekrefter at de godt kunne tenke seg å lage nøtteprogrammer til de selv går inn i pensjonistenes rekker.

Rituelt - Hvordan blir de nye nøttene, sammeliknet med Øyens?

- Det er som en liturgi, det er noe rituelt over dette. Hadde vi laget noe som er helt annerledes, hadde folk blitt i harnisk. Så vi satser på en glidende overgang: Vi er oss selv i ledelsen av programmet, men oppgavene er relativt like, sier de to.

- Har dere mottatt noen føringer fra Roald Øyen om hvordan arven etter ham skal forvaltes?

- Roald Øyen var så sjarmerende - og så klok - at han slapp taket i prosjektet da vi fikk det. Men noen tips har vi fått, slik at vi slipper å finne opp hjulet på ny. Det har gått på hvordan man setter sammen sendingene, hvilke kategorier man opererer med, hvilke oppgaver og hva slags løsningsord man bruker.

- Men det er en større utfordring enn vi trodde. Bare dette med å finne på løsningsord og oppgaver som passer. Og så er det en del stoff vi kunne tenke oss å bruke, som viser seg å være rettighetsbelagt og koster masse penger. Vi er fulle av beundring for det Roald gjorde, sier Bache og Gokstad.

KAFFE OG SMÅGODT: Det er hemmeligheten til Øystein Bache og Rune Gokstad.
KAFFE OG SMÅGODT: Det er hemmeligheten til Øystein Bache og Rune Gokstad. Vis mer

Men om Roald Øyen har latt de to jyplingene lage «Påskenøttene» i fred, kommer han til å benke seg foran TV-skjermen for å se på.

- Ja, jeg blir nok en ivrig titter, men jeg tror ikke jeg kommer til å sende inn svar på oppgavene. Nei, tenk om jeg hadde vunnet og navnet mitt hadde dukket opp på skjermen - det ville vært veldig flaut!