Tenkepause i oljeletingen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alvoret i klimatrusselen representerer en utfordring for norsk olje- og gassvirksomhet som det politiske Norge ikke har tatt helt inn over seg. Det er bra og viktig at Norge jobber for en ambisiøs klimaavtale internasjonalt. Men dette arbeidet mister sin kraft om vi ikke også er villige til å redusere våre egne klimaskadelige utslipp. I en slik sammenheng blir tildeling av nye leteområder på norsk sokkel å gå i feil retning. Vi foreslår derfor et fem års moratorium på tildeling av nye leteområder på norsk sokkel.

Vi foreslår at disse fem moratorium-årene brukes til:

en prinsipiell debatt om olje- og gassvirksomhetens plass i norsk næringspolitikk i lys av klimakrisen

en grundig opptrapping av forskning på fornybar energi og implementering av eksisterende teknologi

utvikling av utslippsfri petroleumsutvinning

implementering av Norges forpliktelser i en rettferdig klimaavtale

I morgen går startskuddet for en bred kirkelig mobilisering for miljøet når prosjektet Skaperverk og bærekraft lanseres i Oslo. Når kirkene nå går sammen om en tiårig bærekraftsatsing, betyr det at vi vil prioritere dette feltet høyt i det kirkelige arbeidet. Arbeidet med grønne menigheter og miljøsertifisering vil intensiveres, vern om skaperverket får større plass innen diakoni og trosopplæring, og kirkenes medlemmer og menigheter vil utfordres til engasjement og handling for radikale samfunnsendringer. Vi ønsker å bygge en bred folkelig bevegelse for bærekraft, og gi politikerne ryggdekning for de modige valg som må tas for å gjøre Norge til en miljønasjon. 2009 er et viktig år. Om ti måneder møtes verdens politiske ledere til klimatoppmøte i København. Utfordringen deres er å komme frem til en internasjonal avtale som er ambisiøs nok til å sørge for kraftige reduksjoner i klimautslipp og som samtidig er rettferdig, slik at den sikrer fattiges rett til utvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer